Wat is je plan dan?

In deze blog de meritocratie van een school in Engeland en de kansen ongelijkheid en diploma kapitalisme in Nederland. Afsluitend met een conclusie wat de reis langs het onderwijs aan inzicht heeft opgeleverd.

St John School and Community College in Marlborough in Engeland heeft het landelijke leerplan de deur uitgegooid en modules met thema’s ingevoerd. Deze radicale beslissing namen zij omdat ze zagen dat de obsessie met proefwerken zowel leerlingen als leerlaren de das om deed. Maanden bezig me proefwerken, elkaar aftroeven, er zat zoveel druk achter, het was vreselijk en saai!

Elke module bevat 1 thema dat in alle vakken gelijke wordt behandeld en wordt er gewerkt aan de 5 vaardigheden: omgaan met informatie, met veranderingen en met andere mensen, wereldburgerschap en leren leren. Toetsen zijn tot het minimum beperkt

Hiermee komt zou het er op neer kunnen komen dat zij een revolutie op gang brengen die andere scholen in de 21e eeuw de weg kunnen wijzen

Was is het uitgangspunt?

Huiswerk als hobby

De leerlingen geven de richting aan, leerkrachten zien er op toe dat de basis begrippen in de klas behandeld worden, maar verder bepalen de leerlingen hoe die uitgediept worden en ze creëren zo hun eigen leerplan. Dit komt uit de gedachte dat de behoefte van de leerlingen en hun leerproces op de eerste plaats te zetten, ”uiteindelijk gaat het erom de leerling te transformeren van een persoon die toetsen maakt naar een persoon die levenslang leert.”

Een fijne bijkomstigheid, kinderen hebben zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ze zowel individueel als in groepsverband goed werk leveren. Pesten en laakbaar gedrag zijn grotendeels verdwenen en gevallen van ADHD schaars.

“Als je ziet hoe kinderen het plezier in leren terug vinden, dat is dat een ongelofelijke gevoel.(..)Hiervoor ben ik ooit begonnen met lesgeven”

En dan weet je als docent wat ook de reden was waarvoor je les bent gaan geven

(In 2007 kondigde Engeland aan het landelijke leerplan terug te brengen ,in die zin dat leerkrachten meer ruimte krijgen kregen om het leerproces beter op hun leerlingen te laten aansluiten)

Dit is een Meritocratie ,beoordeeld worden op je talenten en niet op je afkomst.

Maar er is op dit moment ook een rauwe realiteit gaande in Nederland

Alle mooie visie en missies ten spijt, er is een probleem want veel ouders kunnen dit soort opleidingen niet betalen. Iedereen gelijke kansen? Sander Schimmelpenninck laat in Sander en de kloof zien dat dit onzin is.

Kansen zijn te koop

Kinderen van ouders met een laag inkomen beginnen op de basisschool al met een achterstand. Een achterstand die niet meer in te halen is gedurende hun schoolcarrière. Ondertussen sturen rijke ouders hun kinderen naar dure privé- en kostscholen, waar een uitzonderlijk onderwijs curriculum wordt gehanteerd. Kunnen vermogenden het succes van hun kinderen op die manier zeker stellen?

https://www.npostart.nl/sander-en-de-kloof/03-02-2022/VPWON_1317001







Wat hebben we nu opgestoken van onze rondreis langs het onderwijs?
De eerste les is dat er geen standaard recept voor de ideale school bestaat; je kunt het Finse systeem niet overplanten naar Italië of Canada of Korea, omdat het een uitdrukking van de Finse cultuur is. In elk land en zelfs in elke samenleving is zijn de scholen anders. Maar er zijn een paar basis principes die over de hele linie lijken te gelden:
Teveel proefwerk, afbeulen en competitie zorgt uiteindelijk voor een terugslag. Kinderen leren het best als ze de tijd en de vrijheid krijgen voor het fantasievol uitdiepen van onderwerpen die hen interesseren; projecten die meerdere onderwerpen omvatten kunnen tot beter leren leiden. Spel en plezier maken integraal deel uit van het onderwijs; leerkrachten moeten goed worden opgeleid en vervolgens worden vertrouwd dat ze vaak vakbekwaam zijn zonder dat ze elke stap moeten kwantificeren en verantwoorden; scholen moeten zelf hun eigen leerplan en lesrooster kunnen maken. Zoals in elk aspect van de opvoeding  moeten we ook in het onderwijs een stap terug doen en leren de dingen te laten gebeuren in plaats van ze te forceren.


Je leest de conclusie, nog steeds actueel actueel toch?
mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *