Moeilijke mensen 3:de stoomwals

De stoomwals walst door het leven. Stormt op je af, heft een wijzend vingertje of wat voor Trump vingertje dan ook op, slingert allerlei beschuldigingen naar je hoofd en probeert je (fysiek) te intimideren.

Hij of zij houdt van knopen doorhakken op grond van informatie(hoe miniem soms ook) die aanwezig is en zal alle mogelijke middelen aanwenden om te bewijzen dat hij of zij gelijk heeft.
Hij of zij vindt het prettig als je zit zodat hij of zij over je heen kan buigen maar als je staat kan iemand met grote gebaren net zo goed indruk proberen te maken.

Zo… en ga dan maar eens assertief zitten wezen.

De meeste mensen klappen dicht of worden zelf boos.
Assertief zijn is niet hetzelfde als agressief zijn, het helpt als je in gedachten houdt dat iemand die boos is ook bang kan zijn. En tegelijkertijd jij niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens van een ander.

Kijken naar je eigen boosheid

Boosheid wordt soms opgeroepen door triggers uit het verleden. Hoe werd er omgaan met boosheid binnen jouw gezin? De manier van reageren op boosheid van iemand anders in het nu, kan ook met eerdere ervaringen te maken hebben.
Je kunt je afvragen hoe reageer je er nu op en wat wil je er aan veranderen?

Mijn volgende blog gaat over driftkoppen en heb ik een vragenlijst voor je die je misschien op weg kunt helpen.

Voor nu..

Wat kun je doen

1.Je kunt het gevoel hebben niet opgewassen te zijn tegen dit gedrag.
Haal regelmatig adem en vraag jezelf af; wat probeert de ander duidelijk te maken en wat doet het mij?

2.Tegenspreken
Je hoeft niet stil te blijven zitten en het voor zoete koek te slikken, dat is precies wat een stoomwals wilt en verwacht.

3.Verbale agressie

  • Erken zijn of haar boosheid
  • Vraag om verduidelijking
  • Toon empathie waar de boosheid vandaan komt. Soms wil iemand zeggen wat hij
    of zij eigenlijk wenst maar doet of kan dat eigenlijk maar op één manier.

4. Geen ruzie beginnen                                                                                                                                                Stoomwalsen zijn kampioen in ruzie maken, waar hun gedrag uit voortkomt. Als je ruzie maakt kan het de situatie verergeren. Het is niet de bedoeling dat zij “het gevecht” winnen en de eer op strijken, dat streelt hun ego en kan je het gevoel geven dat iemand meer macht over je krijgt.

Neem een neutrale houding aan en ga staan, spreek op rustige toon uit dat in jou optiek het handiger is om.. dit of dat te doen…Je kunt vragen of iemand meer wil vertellen hoe zijn idee is ontstaan en sluit je zin af met zijn of haar naam.
Stoomwalsen houden het graag onpersoonlijk, door de naam te noemen krijgt het gesprek een milder karakter en is het beter voor de verstandhouding.

5.Geef je grens aan
Leg duidelijk en vastberaden uit welk effect het gedrag van de ander op jou heeft. Je kunt voorstellen wat er gedaan kan worden om tot een oplossing te komen.
Weerstand zal er zijn, wat jij te vertellen hebt zal niet passen in het programma van de ander en soms is het ook een kwestie van jammer dan voor het moment. Je hebt je punt duidelijk gemaakt.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *