Hou op!

Als er bij mij snel de lol ergens van af ging was dat bij de de keren dat er verwacht werd dat alles op een hoger niveau moest, oftewel perfect. Liefst snel. Of het nu om sport ging en de oefeningen perfect uitgevoerd moesten worden i.p.v. lekker bewegen of iets maken wat in 1 x goed moest gaan(weet niet of je wel eens meubels hebt opgeknapt, materiaal werkt niet altijd mee en je handen onder de schrammen) en liefst niet te veel aandacht vragen.#jedoetdittochvoorjeontspanning?

Het lezen van het onderstaande verhaaltje uit Slow Kids liet weer duidelijk een mechanisme zien. Iemand gaat steeds minder gaat presteren, wat logisch is en dat dit toch verwonderlijk wordt gevonden.

Vincente Ramos is advocaat in Barcelona en hij marcheerde voorheen langs de zijlijn als zijn zoontje van 11 ,Miguel ,voetbalde. Doorgaans stond bij te schreeuwen ‘Loop die 16 meter in! Geef die bal af !Dek die man! Terug!

Op weg naar huis in de auto werd de wedstrijd gefileerd en kreeg zijn zoon punten van 0 tot 10.Miguel ,die sterk is, snel en begiftigd met een vreselijke sterke linkervoet, kondigde op een dag aan dat hij ermee stopte. Zijn vader stond natuurlijk helemaal paf

“Na een hoop geschreeuw en geruzie en gehuil kwam er uit dat hij het zat was dat ik steeds op zijn dak zat” aldus zijn vader.

Dat dus, dat je zelf aardig in je nopjes bent met je coaching of les geven en niet in de gaten hebt welke uitwerking je “feedback” op de ander heeft.

Waar het mij dus aan deed denken  is go go gadgets armen moeten hebben.

Inspector Gadget was een animatieserie in de jaren 80 over de gelijknamige detective. Inspecteur met verscheidene “gadgets” in zijn lichaam verwerkt. Zo had hij ,dacht ik ,6 uitschuifbare armen waarmee hij alles oploste.

En is dat ook niet wat we van elkaar verwachten, dat we uitschuifbare armen hebben om een klus binnen een bepaalde tijd te klaren want op papier zou een verwachting moeten kloppen.

In mijn herinnering heb ik het blijkbaar anders opgeslagen want Inspecteur Gadget ,de hoofdpersoon, is een onhandige detective met een Don Quichotachtige naïviteit. Gadget is een cyborg, waarbij werkende gadgets in het lichaam zijn ingebouwd. Zijn gadgets werken alleen niet altijd optimaal. Hieronder een lijst met de gadgets(bron Wikipedia).

Lijst van gadgets

 • Gadget Binoculars: een verrekijker die vanuit zijn hoed voor zijn ogen schuift.
 • Gadget ‘Brella: een paraplu, vastgehouden door een hand die uit zijn hoed komt. Kan worden gebruikt als parachute, maar vaak klapt hij om door de snelheid van een vrije val.
 • Gadget Coat: zijn trenchcoat die zich opblaast wanneer iemand aan de knopen trekt.
 • Gadget Copter: een propeller die uit zijn hoed komt en hem in staat stelt om te vliegen.
 • Gadget Cuffs: handboeien die tevoorschijn komen uit zijn onderarm.
 • Gadget Ears: metalen schelpen die zich rondom Gadgets oren uitvouwen, zodat hij beter hoort.
 • Gadget Gloves: een grote bokshandschoen die soms met geluk raak slaat.
 • Gadget Hands: mechanische handen die uit zijn hoed komen, en verscheidene objecten vast kunnen hebben, waaronder een camera, een ventilator, een zoeklicht en een blikopener.
 • Gadget Lasso: zijn stropdas die dienstdoet als lasso.
 • Gadget Legs/Arms/Neck: Gadgets benen, armen en nek kunnen telescopisch zeer ver worden uitgerekt, zodat hij gemakkelijker over hindernissen heen stapt, bij moeilijk te bereiken voorwerpen kan komen of op een andere locatie in zijn omgeving kan rond kijken terwijl hij ergens staat of zit.
 • Gadget Magnets: zeer krachtige magneten die uit de zolen van zijn schoenen komen. Ze zorgen dat Gadget altijd op een vaste plaats met metalen ondergrond kan blijven staan, bijvoorbeeld op het dak van een rijdende trein.
 • Gadget Mallet: een houten hamer, vastgehouden door een hand uit zijn hoed. Gadget gebruikt hem vooral om iemand mee te slaan.
 • Gadget Phone: een telefoon in zijn hand. De antenne komt uit een vinger, de spreker en ontvanger uit een andere. Soms als het algemene telefoontjes zijn buiten zijn dienst om dan verschijnt er hand uit zijn hoed die een telefoonhoorn vasthoudt.
 • Gadget Respirator: een zuurstofmasker, dat uit zijn hoed komt vervolgens zelf moet opzetten.
 • Gadget Siren: een sirene die in combinatie met een zwaailicht uit zijn hoed komen.
 • Gadget Skates: Rolschaatsen die uit zijn schoenen komen.
 • Gadget Skis: ski’s die uit zijn schoenen tevoorschijn komen.
 • Gadget Spring: een springveer die uit zijn hoed komt, meestal gebruikt om de klap op te vangen als Gadget op zijn hoofd dreigt te vallen.
 • Finger Gadgets: verscheidene gadgets in zijn vingers die te bereiken zijn door het topje van de vinger af te schroeven, bijvoorbeeld een zaklamp, een sleutel, een laser, een pen, een fluit en een gemotoriseerde schroevendraaier.

Tot zover het nerdy gadget gedeelte

Mensen zijn niet in een performance Exel sheetje te proppen.

Ik laat mijn cliënten wel eens uit tekenen wat ze echt zouden willen en kunnen…en dan wordt het lastig…maar ik teken als een kleuter.. moet ik het dan ook aan jou laten zien(dat wil ik wel hoor maar dan zie je hoe lelijk ik teken)..hoe dan?.. waar dan?.. wanneer moet het af zijn? Terwijl, het is een vorm om op een andere manier er achter te komen wat je wilt weten. Wat je voor jezelf doet.

Dan zie je hoe we door de mangel zijn gehaald van de prestatiemachine. Target, tijd, Excel ,voorwaarden,schema’s, iets is lean, knallen. Onze taal is doorspekt met krachttermen en mensen vervormd of ze als een soort go go gadget kunnen presteren.

In de praktijk neem ik graag een emmertje go go gadget geduld en compassie mee in de gesprekken.

Iets kost soms tijd, ontdekken en iets aanpassen. Dat je iets snapt wil nog niet zeggen dat je systeem mee is. Ik ben voor aanrommelen, iets in de marinade leggen, uittekenen en verwonderen.

Dus hou op met tegen kinderen en volwassenen te zeggen.. je bent een langzame leerling of ik ga alleen mijn beste leerlingen aandacht geven.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *