Slow kids: Vaarwel Gemanaged kind, welkom kinderen.

Hoe kun je de druk op kinderen verminderen?

Op zoek naar nuggets of wisdom

Zuid Korea heeft zijn eigen onderwijssysteem wat verspoeld om ruimte te scheppen voor creativiteit, voor een breder scala aan leerdoelen en voor minder nadruk op cijfers bij de selectie voor universiteiten. In heel Oost-Azië beginnen privé -instituten onderwijs aan te bieden waar geen druk achter zit.

Zelfs in het confuciaanse bolwerk heeft de Koreaanse minister van Onderwijs ,Lee Don Hee, een lichtpuntje aangebracht door middel van examens zonder toezicht en een studentenraad. Ook heeft hij de toelatingseisen flink versoepeld.

Waarom?

“Omdat ik getalenteerde jongeren wilde vinden en geen door hun ouders gevormde genieën (..)De school doet haar best om leerlingen plezier in het leren te laten hebben en hen niet onder druk te laten studeren”

Confuciaanse bolwerk? Even tussendoor misschien, wie was Confucius?

Leerlingen zijn blij met de veranderingen “Een beetje druk is goed, maar als je voortdurend onder druk staat is dat geen echt leren. Je kunt alleen je best doen als je het gevoel hebt voor jezelf te werken en niet voor de docenten of je ouders”

SOS(Stressed Out Students)

Het SOS programma in de Verenigde Staten is er om de last van studenten te verlichten via hervormingen, variëren van vermindering van huiswerk en toetsen tot het verschuiven van de examenperiode zodat er niet in de vakanties gestudeerd hoeft te worden.

Hoe is het zo ver gekomen dat er een programma voor nodig is?

In de jaren 90 begon de druk niet alleen bij de dagdromende vrije geesten zijn tol op te eisen. Leerlingen kregen stress gerelateerde klachten en ziektes en slikten medicijnen om de dag door te komen. De cijfers bleven hoog maar in de wedstrijd om de beste te zijn ging er iets wezenlijkers verloren, iets wat moeilijk te meten valt.

“Noem het gebrek aan vuur, of creativiteit of plezier.. je kon het aan de gezichten zien” aldus een docent.

Blokkenschema

Saratoga High in California(VS) is geen school voor rijkeluiskinderen(ook al ziet het er prachtig uit) maar staat bekend als academische snelkookpan met de hoogste SAT score in de VS en daarvan gaat bijna elke leerling door naar de universiteit, veel al naar een Ivy League instituut(is een groep van elite hogescholen)

*SAT is een test om student te beoordelen en aan de hand van de score te bepalen of deze kan worden toegelaten tot een universiteit.

In de jaren 60 studeerde Steven Spielberg daar af, een begaafde filmmaker maar een minder leerling, was de beschrijving. Hij beschreef zijn schooljaren als ‘de hel op aarde’.

Saratoga voerde het blokkenschema in. Dat betekende dat de indeling van de dag in stukken van 50 minuten werd vervangen voor lessen van 1,5 uur. Daarbij is ook een ochtendpauze ingevoerd. Het doel was om het tempo wat te vertragen zodat de leerlingen op adem konden komen en dieper op de lesstof konden ingaan.

En heeft dat gewerkt?

Er was veel kritiek, volgens sommigen was er te weinig tijd om het lesmateriaal helemaal te behandelen, anderen zeggen dat de voortgang wordt belemmerd omdat de docenten een klas niet elke dag zag. Uit enkele onderzoeken bleek dat het blokkenrooster de studie resultaten helemaal niet verbetert.

Andere scholen hadden er wel baat bij, waaronder Saratoga

Docenten en leerlingen waren meer ontspannen en daardoor productiever “Wij docenten hebben meer tijd om werkstukken te beoordelen en de jongelui hebben meer tijd om gedurende de dag te ontspannen en aandachtig te blijven”.. Ik merk dat ik veel minder tijd nodig heb om ze aan te sporen omdat we niet meer zo vaak hoeven op te starten en meer lestijd hebben dan in het oude schema.”

Docenten konden van de zeepkist afkomen en leerlingen de touwtjes in handen geven. Wat het opleverde was dat de gesprekken fantasierijker en breder waren doordat leerlingen de tijd hadden om zaken te verteren, om vragen te stellen en om de gedachten te internaliseren in plaats van de lesstof maar op zich af te laten komen.

Voordelen waren

0 De cijfers bleven hoog en de stress daalde

0 Een kwart van de studenten sliepen s ’nachts beter

0 Dagritme kwam ten goede ”Ik ben nu niet meer zo’n rat die in andermans tredmolen staat te rennen”’

0 Meer aan school hebben en meer ontspannen

“Om maximaal te presteren moet je onder druk staan, van de klok of van andermans verwachtingen, maar als je voortdurend onder druk staat ,als je steeds tegen de klok vecht, blokkeer je en je gaat fouten maken ,je haalt er niet uit wat er in zit”

“Alles wat ze nodig hebben is tijd om ook buiten de kaders te denken”

En daar zit wel een nugget van waarheid in..

Maar is dat tegenwoordig nog wel zo?

Hoe komt het toch dat als je als student meer tijd nodig hebt om de stof te downloaden ,je een langzame leerling bent en het toch een goed idee blijft op de schema’s vol te proppen en het te benaderen als een productieproces?

Want de vraag die nog steeds speelt is “Hoe kom ik op een pretentieus instituut “?Daarover volgende keer meer.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *