Slow kids : Onderwijs zonder druk

Schrijver Abdelkader Benali pleit voor meer meerstemmigheid

Al jong ondervond hij hoe het is om tussen culturen in te leven en te moeten kiezen. En dat terwijl we zoveel verhalen met ons meedragen. Het recht om meer verhalen in je te dragen en ruimte te maken voor meerstemmigheid.

“Stante pede moeten vertellen wie je bent En als je wilt aangeven dat je tijd nodig hebt of je weet het niet…..Waarom ben je niet zo vlot, niet zo snel?

Een lang draadje met nuances graag Laten we een verwilderde tuin zijn met heel veel verschillende planten in plaats van een strak aan geharkte plantsoen”

Klik op de onderstaande link om het prachtige pleidooi terug te zien.

https://www.npostart.nl/VPWON_1326099

We waren vorige keer gebleven bij Japan

In Japan is men nog verder op weg naar hervormingen, en de ervaringen aldaar laten de valkuilen en voordelen zien van een meer ontspannen benadering van het onderwijs. Sinds jaren probeert het land om de werkdruk op scholen te verlagen maar de grote stap vooruit was de revolutie van yotori kyoiku.(onderwijs zonder druk ).Daarmee werd de druk met een derde teruggebracht, inclusief afschaffing van de zaterdag, alsmede de hoeveelheid  lesstof. En het vak ‘algemene kennis werd geïntroduceerd om kinderen te leren hun kennis uit verschillende vakken aan te wenden om vraagstukken op te lossen. Het doel was duidelijk: tijd en ruimte voor Japanse kinderen om zich algemeen te ontwikkelen en leergierig te worden

Wat yotori is zie je in het onderstaande fimpje.

In de praktijk is de yutori echter een lastig karwei geweest.

Veel Japanse ouders konden de vrije zaterdag maar moeilijk verkroppen omdat ze geen tijd en zin hadden om een extra dag per week op hun kinderen te passen. Critici vreesden een daling van het kennisniveau, wat bevestigd leek te worden door de daling van de Japanse scores op de internationale examens in leesvaardigheid en natuurkunde. Ter compensatie deden veel ouders hun kinderen op bijzondere scholen. Andere ouders schroefden het aantal uren in de plaatselijke juku op, bijles instituten.

Mede dankzij de druk van bezorgde ouders hebben veel openbare scholen eenzijdig het aantal lesuren opgevoerd.

Om met een positieve torie af te ronden

Volgens onderzoek van het Japanse Ministerie van onderwijs komt het terug dringen van boekenwijsheid en van het wedstrijdelement in de klas ten goede aan de wens om niet alleen te leren voor de proefwerken. Veel Japanse ouders beweren dat hun kinderen door het yutori systeem kritischer nadenken en dieper doordringen in hun lesmateriaal.

Sommige Japanse jongeren hebben inderdaad meer tijd op uit te rusten, rond te hangen of bij het gezin te zijn. Er zijn ook tekenen dat yotori de formele leerprestaties heeft verbeterd.

En hier zit ook weer een dilemma in

In 2007 stelde de toenmalige minister president ,Shinzo Abe, voor om de lestijd met 10 % te verlengen omdat Japanse kinderen harder moesten werken. Maar… tegelijktijdig erkende hij dat het afbeulen en de felle wedstijd mentaliteit op scholen aan banden gelegd moest worden.

Zijn risico peiling illustreert een spanning die door de ouders en politici overal te wereld wordt gevoeld: instinctief beseffen dat kinderen hun grenzen hebben maar tevens menen dat er niets anders op zit dan hen verder op te jagen.

Het was nog te bezien of de juiste balans gevonden kon worden. Intussen waarde de yutori geest verder door andere Oost Aziatische landen en bekeken ook andere landen hoe ze de druk in de klas konden verlagen. Daarover volgende keer meer.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *