Brandstof opgebrand

Uit druk, druk, druk met pieken:

Maar ook al zwoegen we op de wiskundeopgaven van onze kinderen en offeren we de zondagen op omdat uittreksel van 5 bladzijde af te krijgen, in ons achterhoofd prikt een lastige vraag ;is het wel de moeite waard?

Of liever gevraagd; wat heeft het voor nut?—>als in op lange termijn.

Opnieuw is het korte antwoord dat niemand het zeker weet.

Onderzoek naar het effect van huiswerk op school prestaties laat wisselende resultaten zien .In een onderzoek onder 6 duizend Amerikaanse studenten bleek dat wie vanaf zijn 11e jaar elke avond een half uur extra wiskunde deed ,er op zijn 15e of 16e veel beter was dan zijn leeftijd genoten. Anderzijds, het omgekeerde effect bleek uit de vergelijking die twee hoogleraren van Penn State Universiteit in 50 landen maakten van de cijfers voor wiskunde en natuurkunde van kinderen uit drie verschillende leeftijd groepen.

Hun conclusie :” Het lijkt bijna op erop dat hoe meer huiswerk de leerkrachten van een bepaald land opgeven, des te slechter de leerlingen van het land presteren”.

Terug naar onze tijd..

In de documentaire Brandstof vertellen jongvolwassenen op intieme wijze hoe het is om in een vroeg levensstadium al compleet opgebrand te zijn. Ook hier komt prestatiedruk terug en dat normaal leek, dat het zo hoort te gaan.

”Hoe voelt het als douchen en aankleden ineens dagtaken zijn geworden? En hoe ga je om met een paniekaanval midden in een drukke supermarkt? Ze delen hun ervaringen uit deze ingrijpende fase uit hun leven. Op jonge leeftijd hebben ze gedwongen moeten herontdekken waar hun grenzen liggen, ook nog lang na herstel. De verhalen laten een collectief patroon zien. Hoe kan het toch dat er zo veel mensen in de bloei van hun leven al volledig opgebrand raken?”

https://www.2doc.nl/documentaires/2022/10/brandstof.html?fbclid=IwAR2uy5eGERyhKAOy3YfBgTxuY90njHV6Btm3dTYl5azksnhYrXP1o1_Gln8

2Doc Brandstof

Uit onderzoek bleek dat bij jongere kinderen huiswerk gevoelig te liggen.

Internationale onderzoeken doen vermoeden dat het op school prestaties van kinderen beneden de 11 jaar weinig of geen invloed heeft. ’Jonge kinderen kunnen informatie veel makkelijker opnemen als ze 6 of 7 jaar zijn, terwijl oudere kinderen eraan moeten werken, zodat huiswerk alleen bij hen zin heeft’.

Sommige zouden huiswerk helemaal willen afschaffen

Hun redenering is dat de belasting van kinderen met huiswerk ,dat thuis voor een oorlogssfeer zorgt, hen opzadelt met een afkeer voor school. Ze wijzen verder op onderzoek waaruit blijkt dat sporten, tuinieren ,of zelfs huishoudelijke klusjes voor kinderen nuttiger zijn dan ieder middag en avond boven de boeken zitten.

Carl Honoré herinnert aan de aanklacht dat urenlang staren naar een beeldscherm bijdraagt aan de wereldwijde stijging van bijziendheid.

Welnu, sommige mensen wijten dat deels aan te veel binnen in boeken te zitten kijken en niet genoeg buiten in het zonlicht doorbrengen. In Israël bleek uit een onderzoek onder jongeren tussen de 14 en  18 jaar ,dat bij diegenen die op school zaten met veel nadruk op het lezen van religieuze teksten, het percentage bijziendheid op 80 % lag, en op de openbare scholen op 30%.

Hoe vindt je de balans?

Zelfs de meest fervente aanhangers van huiswerk zijn het er over eens dat het onderhevig is aan de wet van de verminderde opbrengst. Velen bevelen een dagelijks maximum van 10 minuten het niveau van de groep aan. Dat betekent niet meer dan 40 minuten per avond voor een kind uit groep 4(8 tot 9 jaar) en twee uur voor middelbare scholier-veel minder dan veel leerlingen van ambitieuze scholen tegenwoordig mee naar huis nemen.

Deskundigen denken ook na over het soort huiswerk dat het meest zin heeft.

De meesten vinden dat het zware werk -de wiskunde en de dictees die gemakkelijk nagekeken kunnen worden-plaats moet maken voor projecten waarbij de kinderen flink tot nadenken worden aangespoord en hun voorstellingsvermogen moeten gebruiken. Zoals het verzinnen van een proefwerk wiskunde voor hun medeleerlingen, bekijken hoe ze thuis de kool dioxide -uitstoot kunnen verminderen, of een poster maken van hun huisdier of leukste speelgoed.

Maar dringen de waarschuwingen van deskundige van de deskundigen ook echt door?

Het doet denken aan het Finse model en wat het verschil is met het Amerikaanse systeem.Filmmaker Michael Moore maakte er zijn documentaire Where to invade next over.

Daarover volgend blog meer

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *