Smakelijk eten,hap,hap,hap

Samen eten

In deze Slow Kids blog:

Er zitten meer smaken aan samen eten

En waardoor een gezinsmaaltijd zo gunstig is

Het ideaal beeld is samen eten aan een lange tafel en moment quality time met het gezin om de dag door te nemen.

Maar…

De meeste gezinnen die de buitenschoolse activiteiten binnen de perken houden, gaan meer tijd met elkaar doorbrengen. In een cultuur van haast en volle agenda’s ,gewoonlijk met lopend buffet bij tv en computer, op straat en in de auto,  schiet de gezamenlijke maaltijd er vaak bij in .De ironie wil dat veel van de vruchten die de buitenschoolse activiteiten ,inclusief het huiswerk, zogenaamd afwerpen, ook geoogst worden door gewoon thuis samen te eten.

In veel landen heeft onderzoek aangetoond dat kinderen met regelmatige gezinsmaaltijden het op school beter doen, dat ze gezond zijn en voedzaam eten binnen krijgen; ze hebben ook minder kans op vroegtijdig seks en drugs-en alcoholgebruik.

Van een onderzoek van Harvard luidde de conclusie dat gezinsmaaltijden meer bijdragen aan de taalontwikkeling dan voorlezen in familiekring. Uit een ander Amerikaans onderzoek bleek dat de enige overeenkomst tussen alle studenten die een beurs krijgen via het prestigieuze fonds National Merit Scholars, ongeacht hun ras en sociale klasse , een regelmatige gezinsmaaltijd was.

Natuurlijk gaat het om maaltijden waar zowel de ouders als de kinderen vragen stellen ,ideeën uitdiepen, en elkaar gebeurtenissen vertellen en niet alleen maar tv kijken en ‘geef het zout eens door’ mompelen.

Waardoor is een behoorlijke gezinsmaaltijd zo gunstig

Wat het dieet betreft is het duidelijk. Een 9 jarige jongetje eet zijn groenten eerder op als hij tegenover zijn ouders aan tafel zit dan wanneer hij alleen op zijn kamer voor de computer zit. Praten met elkaar aan tafel geeft kinderen ook het idee dat ze bemind worden vanwege hun persoon en niet vanwege hun doen en laten .Ze leren te spreken ,luisteren, redeneren en compromissen te sluiten-allemaal wezenlijk ingrediënten van een hoog IQ.

Het kan ook een drama moment zijn

Niemand beweert dat de gezinsmaaltijd altijd rozengeur en maneschijn is. Soms is het pure ellende. Vermoeide kleuters ,afwezige pubers en gestreste ouders bij elkaar aan tafel is soms een goed recept voor een regelrechte oorlog. Maar ja, conflicthantering hoort ook bij het leven.

Als het hele gezin rond de kinderen draait en de ouders geen tijd voor elkaar hebben kan hun relatie ,waarop het gezin is gebouwd, kapot gaan en dat is voor iedereen slecht nieuws.

Klachten dat kinderen inbreuk maken op de tijd van volwassenen onder elkaar zijn van alle tijden .Iedereen die ooit aan tafel heeft gezeten met ouders die enkel aandacht hebben voor hun eigen kinderen kan meevoelen met James Boswell * die in de 18e eeuw mopperend verslag deed van een maaltijd die door een paar baby’s bedorven werd;

“Ze speelden en babbelden en lieten niemand ruimte zich verstaanbaar te maken behalve zichzelf…Langton en zijn vrouw zoenden hun kinderen met triomfantelijke ongevoeligheid en luisteren alleen maar naar wat zij zeiden”.

Dergelijke taferelen zijn tegenwoordig normaal. Allemaal hebben we weleens met kinderen en peuters aan tafel gezeten in de poging om meer dan een paar woorden met de andere ouder te wisselen.

Om met een positieve noot deze blog af te sluiten is met een kijk tip het tv programma Fixing Diner wat gaat over samen avondmaaltijd bereiden en nuttigen.

Hoe de tijd die ouders samen willen doorbrengen met elkaar of met vrienden worden geofferd op het altaar van de kinderagenda’s lees je in volgende blog.

*James Boswell, 9de Laird van Auchinleck (Edinburgh29 oktober 1740 – Londen19 mei 1795) was een Schotse advocaat en schrijver, die tegenwoordig vooral bekend is gebleven door zijn biografie en meesterwerk The Life of Samuel Johnson.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *