Je gezin draaien als een BV

In deze blog:

Hoe de tijd die ouders samen willen doorbrengen met elkaar of met vrienden worden geofferd op het altaar van de kinderagenda’s.

Een voorbeeld hoe het kan gaan:

Ouders hadden bij het begin van hun ouderschap een babysitter en gingen ze samen regelmatig uit, totdat hun kinderen steeds meer verplichtingen buiten de deur kregen .De kinderen hadden elke een stuk of 5 activiteiten. En zo werd eens per week eens per twee weken en vervolgens eens per maand.

Op een dag bekeek een van de ouders hun (familie)agenda en kwam tot de conclusie dat zij en haar partner al een jaar lang nergens samen naar toe waren geweest dan de ouder avonden op de school van hun kinderen. Maar dat telt niet mee.

Het bleef niet zonder gevolg…

Ze groeiden uit elkaar en begonnen te ruziën. Hun levens werden helemaal beheerst door de kinderen en dat was het enige wat ze gezamenlijk hadden.

Hierdoor werd de relatie levenloos. Als vrienden dan in dezelfde situatie gingen scheiden was het tijd om iets te ondernemen.

Het werd een kwestie van rond de keukentafel te gaan zitten en er samen over eens zijn dat hun programma te veel rond de kinderen draaide en dat het tijd was om als ouders meer ruimte te nemen. Activiteiten werden geschrapt waar de kinderen toch al niet erg blij van werden waardoor het veel heen -en -weer reistijd scheelde waardoor er genoeg ruimte kwam voor een wekelijkse uitgaansavond.

Het stel kan nu veel beter weer met elkaar opschieten. Bezig zijn om je kinderen de beste jeugdjaren te bezorgen dat hun huwelijk er aan bezweek. Een paar activiteiten schrappen was geen hoge prijs als echtscheiding het alternatief was.

Dat het gezin het minder druk had maakte ook dat de ouders minder chagrijnig waren en weer samen gelukkiger zijn met elkaar

In Amerika zijn er initiatieven als Putting Families First en National Night Out die als hulpbronnen kunnen dienen.

Putting Families First is een cursus met teams van studenten van de Universiteit van Florida uit verschillende gezondheidszorgberoepen die regelmatig persoonlijke huisbezoeken afleggen aan de huizen van de vrijwilligersfamilies om te helpen bepalen hoe de gezinnen hun gezondheid kunnen behouden of verbeteren. Het centrale thema van de cursus is het als team leren over de impact van hulpbronnen en het milieu op de gezondheidstoestandNational Night Out is een buurtevenement waar Family Service zich op richt om op een veilige, gezonde en leuke manier te sporten. Hun missie is om kameraadschap te bevorderen en  buurten veiliger en zorgzamer te maken om te wonen, om individuen en gezinnen in staat te stellen hun leven te transformeren en hun gemeenschap te versterken.

Je gezin draaien als een BV

Mijn cliënten zijn de spil in een druk draaiend gezin wat als een BV gemanaged wordt. Met een drukke baan, kinderen die naar school gaan en naar hockey/muziekles/vul maar in moeten, een moeder of vader die dagelijks een beroep op hun doen met ogenschijnlijk kleine dingetjes maar veel energie vragen. Partner heeft ook drukke baan en eigen bezigheden, omkijken naar vrienden en buren en een huishouden draaien.

En als we dan een afspraak hebben en ze naar mij “moeten”, dan komt er wat weerstand boven want het kost tijd, voor sommige is het toch wel ver rijden. Eenmaal op de afspraak wordt het toch ervaren als een momentje kunnen stil staan en op adem komen.

En dan kunnen zij een staaltje omdenken. Want die (lange) autorit geeft ook een moment van reflectie, tijd voor jezelf en alles even te laten zakken en in perceptief te zetten.

De tijd er voor vrij maken..

Door een druk gezinsleven met de zorg voor een ouder met psychische problemen komt de relatie met hun partner soms op een laag pitje te staan zoals beschreven in het voorbeeld hierboven.

En dan hoeft het moment vinden om weer de verbinding te maken niet groot te zijn, het mag ook met een kleine stap, waar zit de opening? Samen een kabbelend gesprek hebben met een kop koffie of samen gaan wandelen en weer in contact komen met elkaar(en niet de kinderen bespreken) kan dan wonderen doen.

“Natuurlijk is het snoeien in buitenschoolse activiteiten maar een deel van de oplossing. Een ander deel bestaat in het opnieuw organiseren van de activiteiten. In ons tijdgewricht van extreme competitie is alles verworden tot een strijd om suprematie, van pianospelen tot pottenbakken.

Ouders die s ’nachts in bed fantaseren hoe hun kind bij de scouting de meeste medailles in de wacht spelen. En dan heb je de sport-de populairste buitenschoolse activiteit van allemaal die als geen ander de wedstrijd mentaliteit aanwakkert.”

(Carl Honoré,Slow Kids)

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *