Om een kind groot te brengen is een heel dorp nodig.

Deze keer beschrijft Carl Honoré opvoedkundig advies ,dat je als ouder ook maar een mens bent, misschien voor de makkelijkste weg kiest omdat je ook gewoon rust wilt.

It takes a village to raise a child

                                                          Afrikaans spreekwoord

Het idee van de afkeer van autoritair optreden buiten het gezin.

Het idee dat volwassenen betrokken dienen te zijn bij de bescherming van en de vorming van kinderen van hun leefgemeenschap lijkt niet meer van deze tijd. In onze ik-eerst-cultuur staat elke ouder er alleen voor.

We geven andermans kind geen standje als het rommel weggooit of zijn initialen in een bushokje krast, want misschien gaat hij wel schelden of trekt een mes. Of zijn ouders keren tegen ons.

Ik eerst!

De nieuwe machtsverhoudingen tussen kinderen en volwassenen is niet alleen maar slecht .Het afscheid van de autoritaire opvoeding heeft ouders en kinderen op wonderbaarlijke wijze dichter bij elkaar gebracht. De volwassenen zijn er tevens door bevrijd van oude, stoffige stereotypen. Dat is verheugend. Maar de pendel is te ver doorgeslagen.

Kinderen kunnen pas kinderen zijn als volwassenen volwassenen zijn.

Dat is geen pleidooi voor een terugkeer naar het Victoriaanse matriarchaat of naar de akelige vaderfiguur uit de jaren 50.Het betekent gewoon dat volwassenen af en toe hun autoriteit kunnen laten gelden.

Het is primair van belang voor ogen te houden dat bijna alle kinderspecialisten vinden dat de jeugd baat heeft bij regels en grenzen.

“Kinderen hebben behoefte aan grenzen omdat ze zich beter en veiliger voelen binnen een zekere structuur”

Laurence Steinberg, docent psychologie Temple University en schrijver van het boek

The Ten Basic Principles of Good Parenting

“Wij volwassenen hebben niet graag dat anderen ons vertellen wat we wel en niet mogen. Voor kinderen voelt dat anders. Tegen grenzen aanlopen is goed om de eigen kracht en zwaktes te leren kennen en het is een voorbereiding op een wereld gebaseerd op regels en compromissen. Zonder grenzen leren kinderen nooit teleurstellingen te verwerken of bevrediging uit te stellen”.

Toch is er iets aan het veranderen. Discipline komt weer terug. Volgens boeken als:

&
mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *