Een lege agenda.. paniek!

Een lege agenda, al is het maar voor een dag. Voor de ene een zegen, voor de ander een reden dat intern de paniek knop wordt ingedrukt en het ongeleid projectiel in jou wordt geactiveerd. Wat te doen? Help, ik heb geen dagbesteding!

Waar komt dit vandaan en hoe komt het dat het niet gewoon gemakkelijk is om je over te geven aan het zalige nietsdoen. Dolce far niente –  lekker niets doen, zorgeloos genieten ♢

In het boek Slow Kids van Carl Honoré vond ik een antwoord en de oorsprong van deze blauwdruk gaat ver terug.

The Office of Christian Parents, een puriteins handboek uit 1616 waarschuwde ervoor dat kinderen met te veel vrije tijd het risico liepen om ‘luie en waardeloze en verwerpelijke personen te worden, leugenaars ,dieven, kwade beesten ,luiaards die nergens voor deugen ‘

In het Victoriaanse tijdperk beweerden de voorstanders van kinderarbeid dat lange werktijden in de fabriek kinderen weghielden van het onheil.

In de 21e eeuw met zijn aversie tegen risico’s en met zijn kind gerichtheid  ,waarbij de roep om kinderen alles, inclusief tegen de moderne zonde van tijd verknoeien ,te beschermen steeds sterker wordt, is een drukke agenda heel normaal.

Verloren dag geweest

0 Je tijd niet verkwisten

0 Moet nuttig bezig zijn

0 Dat was een productieve dag

0 Moet in beweging blijven

Misschien herken je het en ben je opgegroeid op de biblebelt of religieus opgevoed of calvinistisch inslag van hard moeten werken meegekregen. Dan is de uitspraak ledigheid is des duivels oorkussen een blijvende ondertiteling die onbewust mee blijft lopen.

Ledigheid is des duivels oorkussen betekent iets als ‘met luie mensen loopt het niet goed af’. Ledigheid is een oud woord voor ‘luiheid’ en oorkussen is een verouderd woord voor ‘hoofdkussen’. De uitdrukking is aan het verouderen; meestal wordt ze als vermaning gebruikt tegenover iemand die niets uitvoert. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt dat de uitdrukking oorspronkelijk iets anders luidde: een ledig mens is een duivels oorkussen. Daarmee werd bedoeld: wie lui is, wordt door de duivel als kussen gebruikt. En als de duivel zijn hoofd op je te rusten legt, kan het natuurlijk alleen maar verkeerd aflopen(onzetaal.nl)

Dat de tredmolen van buitenschoolse activiteiten wordt ingezet om moeilijkheden tegen te gaan. Je kunt tenslotte geen wiet roken of zwanger raken als je op lacrosse zit of op dansen, is de gedachte. Houdt ze van de straat. Vanuit de angst voor wat er van de jeugd terecht zou komen als ze aan zichzelf werd overgelaten. Deze overtuiging ging ver terug maar is nu ook nog aan de orde, misschien in een andere vorm.

De buitenschoolse activiteiten zijn natuurlijk niet alleen explosief toegenomen vanwege bange ouders. Kinderen vragen er zelf ook om overvolle agenda’s. Ze willen actief blijven, bij hun vrienden zijn, zijn zoals iedereen-en in onze cultuur, waar elke seconde telt ,betekent dat: het druk hebben.

Luie ouders

In dit filmpje pleidooi voor lui ouderschap n.a.v. het boek Luie Ouders hebben gelijk van Tom Hodgkinson


In Luie ouders hebben gelijk trekt Tom Hodgkinson van leer tegen alle ploetermoeders en overactieve papaâ s van tegenwoordig en hun manier van opvoeden. Kinderen hebben het tegenwoordig druk druk druk. Ze moeten naar judo, piano- of balletles. Thuis zitten ze achter de computer of kijken tv. Nog maar even en kinderen hebben hun eigen Blackberry. Door al die verplichte bezigheden weten kinderen niet meer hoe ze zichzelf kunnen bezighouden en verliezen het vermogen zelf spelletjes te bedenken. Waar is hun verbeeldingskracht gebleven? Hodgkinson komt met een even verrassende als simpele oplossing die het leven van ouders gemakkelijker en goedkoper en dat van kinderen leuker maakt: het luie ouderschap. Ouders moeten hun kinderen hun gang laten gaan.

Over te druk hebben en de gevolgen met stress gerelateerde klachten bij kinderen, meer in het volgende blog

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *