Slow kids:Huiswerk?Waarom?

Je hebt het gevoel dat je op school goed je best doet, dan ga je naar huis en doet weer je best, het lijkt of het maar niet ophoudt.

Nog niet zo lang geleden vroeg iemand zich af wat het nut was van huiswerk. Je zit uren lang op school en dan krijg je ook nog werk mee om thuis te maken. Waarom?

De druk is hoog. Sommige kinderen hebben nachtmerries over huiswerk dat niet af is of examens die ze niet halen. Thuis opdrachten kunnen als een zwaard van Damocles boven een gezin hangen. Uitstapjes worden kort gehouden, want huiswerk. Of wordt bij het ontbijt of s ’avonds laat nog snel iets afgemaakt. En soms komen daar tranen van. Er zijn ouders die het huiswerk voor hun kinderen maken, we zouden ze curling ouders kunnen noemen. Daar gaat de onderstaande lezing over die de moeite waard is om te kijken en te beluisteren.

Carl Honoré heeft daar een mooi verhaal over en een stukje geschiedenis

Een wiskunde leraar geeft taken voor de zomer vakantie op ,in de klas klinkt gebrom, maar één leerling pikt het niet. Hij slaat niet terug door de banden van de auto van de leraar lek te steken of zijn woning met toiletpapier te versieren. Nee, hij neemt een advocaat in de arm en stapt naar de rechter.

In 2005 begon Peer Larson een proces tegen zijn wiskunde leraar op Whitnall High School in Geenfield, Wisconsin, omdat deze zijn vakantie bedierf met drie werkstukken. ’Er behoort niet gewerkt te worden als iemand vakantie heeft’ verklaarde de toen 17 jarige ‘Ik behoor over die tijd te kunnen beschikken zoals het mij uitkomt, zonder dat de school mij achtervolgt terwijl het ook nog buiten het school jaar valt’ .Zijn vader Bruce, stond volledig achter hem’ Deze leerlingen zijn nog kinderen, maar ze worden steeds meer onder druk gezet om op een steeds hoger niveau in allerlei theaters op te treden.’ deelde hij mee .In de zomer hebben ze rust nodig.

De Larsons werden cultfiguren . Het bestuur van de school vond het maar niks. Het vond de proces gang een verspilling  van tijd en geld en beweerde dat leerkrachten het recht hadden om huiswerk op te geven wanneer ze dat maar wilden. Uiteindelijk ging de rechter daar mee akkoord en werd de zaak geseponeerd.

Met de gang naar de rechter ging de familie Larson te ver, maar hun kruistocht  raakte een gevoelige snaar in de Verenigde Staten en daarbuiten. Waarom? Omdat de meeste kinderen ,om over hun ouders maar te zwijgen, de druk van huiswerk van nabij kennen.

In Time magazine verscheen er een mooie reeks artikelen wat de vermoeide wanhoop vastlegde die in veel huishoudens overal ter wereld de stemming bepaald

The Homework ate my family

https://time.com/search/?q=homework+ate+my+family

Het is niet iets nieuws. Een stukje geschiedenis😊

Vanaf het moment dat het openbaar onderwijs ruim een eeuw geleden begon ,is huiswerk een twistappel.

De eerste critici waarschuwden voor het gevaar van ongehoorzaamheid omdat kinderen  weggehouden werden van de kerkdienst en van de ouders. Of dat het de tijd om te spelen verkortte en het gezinsleven doorkruiste.

In de jaren negentig van de 19e eeuw keurde een nationale oorlogsheld met twee kinderen het huiswerk af als ‘de weg naar zenuwuitputting en geprikkeldheid, uiterst schadelijk voor lichaam en geest’

Ladies Home Journal omschreef huiswerk als een nationale misdaad tegen Amerikaanse ouders

In 1911 spreidde in Groot Brittannië een scholieren staking zich over honderden Britste scholen uit waarbij kinderen in 62 steden de straat opgingen om korte lesuren en opheffing van het huiswerk te eisen. Toen academici vraagtekens zetten bij de onderwijskundige waarde van huiswerk, pikte de ambtenarij het signaal op.

Aan het eind van de 20e eeuw had 2/3 van de openbare schooldistricten in de VS het huiswerk verminderd of helemaal afgeschaft.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het huiswerk terug door onder meer de vrees dat slimme Russische kinderen een voorsprong zouden krijgen.

In de jaren 60 en 70 verminderde dat weer in het Westen

Om in de jaren 80 opnieuw terug te komen ,onder meer vanwege de vrees dat de hardwerkende Aziatische kinderen ongemerkt op kop kwamen te liggen.

En nu, na 2000 laten de statistieken een onevenwichtig beeld zien .Sommige onderzoeken doen vermoeden dat de gemiddelde huiswerklast voor kinderen in de VS met de helft is gestegen sinds de jaren 80.Ander onderzoek laat een lichte daling zien.

In beide gevallen onthullen de statische gemiddelden grote verschillen tussen scholen. Het lijkt erop dat er in rijke gebieden ,waar de wedstrijd mentaliteit het meest uitgesproken is ,het huiswerk fors toe neemt. Zelf de jongste leerlingen krijgen nu huiswerk .Sinds de jaren 90 is in Groot Brittannië  1 uur per week verplicht voor 5 jarige.

Vanwaar die piek? Wat onderzoeken we de volgende keer

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *