10 tips om uit een destructieve relatie te komen

Als je het helemaal zat bent met je relatie,is het begrijpelijk dat je op alle knoppen wil drukken.
Én Jeugdzorg én Maatschappelijk Werk én politie.Wees zorgvuldig met alle hulpverlening in eens inschakelen.Je raakt daarbij het overzicht en je controle kwijt.
Je zult maar een macho politieagent treffen die het wel ff (verkeerd) inschat!

Maak eerst een plan!

Hieronder 10 tips die kunnen werken:

  1. Twijfel nooit aan jezelf!

Je hebt al lang genoeg gehoord dat jij gek bent.Realiseer je dat dit niet normaal is en kom tot jezelf.Twijfel niet aan wat je hebt waargenomen en ervaren.

2.  Neem een vertrouwenspersoon

Zorg dat je een vriend(in)hebt waar je je hele bizarre verhaal over de relatie met de narcist kwijt kan.
Zoek een therapeut met kennis over narcisme waar je hulp kan vinden bij je persoonlijke verwerking en ontwikkeling.
Belangrijk om een therapeut, advocaat of hulpverlener te kiezen die hetzelfde geslacht is als de narcist om het inzetten van charme(manipulaties) voorkomen.
Met therapie of een familieopstelling krijg je ook zicht in verborgen processen, die in intieme relatiesystemen een rol spelen.

Lees mijn vorige blog voor boeken tip.

3.  Vind je eigen kracht

Praat vanuit een sterke positie in contact met de narcist of met instantie.
Blijf in elk gesprek en met wie dan ook jezelf.

4.  Blijf in je eigen kracht

Blijf vooral rustig bij manipulaties door je ex-partner. Soms worden de kinderen hiervoor ook ingezet. Ga niet argumenteren maar leg ze wel vast door ze op te schrijven of op te nemen.Schrijf geen brieven met uitleg aan de narcist.Wees je bewust dat dit tegen jou gebruikt kan worden door bv zijn advocaat.

5.  Houd een dagboek bij

Houd een elektronisch dagboek bij van alle gebeurtenissen zoals ruzies,gesprekken,telefoontjes.
Ook al staat je hoofd er niet naar,het kan je helpen om inzicht en overzicht te krijgen wat er gebeurt.
Verzamel documentatie over alles wat je ontvangt aan mails,brieven,telefoontjes,notities,foto’s tekeningen,getuigenverklaringen ect.
En berg dit direct geordend op.Voor het geval dat de verschillende hulpverleningskanalen door elkaar gaan lopen.
Dit helpt bij gesprekken met psychologen en andere partijen die er bij betrokken worden.

 

6.  Wees de narcist een stap voor

Probeer de narcist in de communicatie een stap voor te zijn.Bepaal wat jij wilt,wat je doel is en houd dat voor ogen en volg een uitgezette strategie.
Neem zelf de eerste stappen om zakelijk te communiceren over bv vakantieplanning,uitgave voor de kinderen enz.

7.  Reageer niet op de emoties van de narcist

Reageer niet op de boze en emotionele brieven en aantijgingen van de narcist.Sta daar helemaal boven!Reageer uitsluitend zakelijk op de praktische inhoud.
Als je wilt reageren,verstuur de brief/email pas als je rustig bent en een ander de brief /email ook heeft gelezen.
Als je de zakelijke reactie hebt gegeven,laat het erbij,ga niet in de verdediging of discussie over wat je verstuurd hebt.

Als er kinderen bij betrokken zij

8.  Wees een positieve gesprekspartner

Wanneer je zelf van alles hebt geprobeerd en het werkt nog niet ,schakel de hulp in van een instantie.Kies je hulpverlening zorgvuldig en sta open voor advies en vraag ook om advies.Wees in het gesprek meewerkend,behulpzaam en vriendelijk.Wees stabiel en bedachtzaam!
Benadruk dat het welzijn van jou kind voor op staat

9.  Glimlach bij de verdraaide waarheid

Kinderen kunnen verhalen vertellen waar jij een andere versie van kent.Het advies is om minzaam te glimlachten en geen commentaar er op te geven.
In plaats daarvan kun je reageren met: “Papa/mama is iemand die op een andere manier denkt dan de meeste mensen en daardoor vaak anders zal reageren”.Hierdoor bescherm je kinderen tegen het maken van keuzes tussen de ouders en houd je hen uit een loyaliteitconflict.

10. Complimenteer en stimuleer het kind

Of het kind nu gekleineerd wordt door de narcist(destructief narcisme) of een verlengstuk van de narcist(symbiotisch narcisme),in beide gevallen kan er een ontwikkelingsachterstand met hun eigenwaarde en zelfvertrouwen ontstaan bij kinderen.
Complimenteer en stimuleer het kind door te vragen naar zijn of haar mening, behoeften en interesse.Geef je kind nabijheid en aandacht over zijn of haar belevingen op school of bij de sportclub.
Blijf in gesprek met je kind over wat je kind mee maakt ,zonder de andere ouder te veroordelen.Geef je kind de erkenning over zijn gevoelens en laat je kind weten dat het er mag zijn zoals hij of zij is. Met al zijn of haar ervaringen, trauma’s en verdriet.

Wat een destructieve ouder doet is het kind het gevoel geven dat het van het kind houdt als er aan voorwaarden wordt voldaan.
Laat je kind weten dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt!

Lees hier mijn artikel over ontstaan en effecten van minderwaardigheidsgevoelens

Minderwaardigheidsgevoelblog

Mocht je kind gebaat zijn bij therapie, zorg er voor dat de andere ouder er ook achterstaat. Het prettigst is als de andere ouder meewerkt en een gesprek bijwoont met de therapeut.
Als de andere ouder niet mee wil werken of tegenwerkt, overleg regelmatig en tijdig met de therapeut, je kind kan in een loyaliteitsconflict terecht komen en zich verantwoordelijk gaan voelen over de situatie en gedrag van ouders.

 

 

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *