Laat je buik staan

“Ja,ik dacht,ik laat mijn buik staan” zei Frank Evenblij in een aflevering van Bureau Sport nadat hij net een strak schaatspak had aangetrokken.
Hilarisch stukje zelfspot.

Maar er zit wel wat in..
De westerse norm is beperkt tot het schoonheidsideaal dat we een platte buik horen te hebben.
Het kan een emotionele worsteling worden, veel inspanning om je buik in te houden, verstoppen in strakke corrigeren kleding, onderdelen uit voeding weglaten.
Na vele (spier)inspanningen zul je zien dat je buik gaat rebelleren, door juist op te blazen en in de kramp te schieten op de momenten dat het je totaal niet uitkomt.
Waardoor er nog minder voeding in gaat en een obsessie met voedsel kan veroorzaken
Er wordt dan minder aandacht besteed aan wat ook de oorzaak kan zijn.

Je buik lijkt wel zijn eigen leven te leiden..

Volgens Professor Michael Gershon van de Columbia Universiteit heeft het spijsverteringskanaal zijn eigen darmhersenen. Hij noemt dit The Second Brain
En primitief zenuwstelsel met zijn eigen neurotransmitters
(dopamine, serotonine, noradrenaline en bloedhersenen barrière)
De darmhersenen communiceren met de hersenen in het hoofd door de nervus vagus.
Als je acute buikklachten hebt zullen je hersenen in het hoofd de darmhersenen negeren of juist over stimuleren.

Klik hier voor meer video’s over The Second Brain

Je lichaam zorgt er normaliteit voor dat wat je inslikt verteerd wordt door je metabolisme systeem. Als een onderdeel wegvalt wordt het hele proces verzwakt.
Opgekropte gevoelens en stress blokkeren je spijsvertering.
Als de hersenen in beslag worden genomen door stress zenuwen en angst kunnen je hoofd hersenen vergeten een signaal door te geven naar je buikhersenen.
Spijsvertering problemen kunnen leiden tot chronisch vermoeidheid syndroom, snelle veroudering, huiduitslag, allergie en auto-immuunziekten en artrose.

Oosterse benadering

“In het ayurvedische denken is ama de wortel van alle ziekten,de onverteerde ervaring of het onverteerde voedsel in ons lichaam. Het is de substantie die je slagader blokkeert,de mist die je denken vertroebelt en de weerstand die je voelt tegen lief hebben en open zijn” (Nancy Londsdorf,arts en ayuvedisch expert, gespecialiseerd in vrouwen gezondheids problemen)

We slikken meer in dan alleen voedsel; informatie, gevoelens en visuele prikkels vinden allemaal hun weg naar de geest net als naar het fysieke lichaam.
Als je wat je inslikt niet verteert wordt(als je het niet kunt verwerken en er niets mee wordt gedaan)wordt het ballast ,die kan resulteren in een kleverige substantie die zich in het lichaam ophoopt als er iets ontbreekt.(ama)
Onverteerd voedsel kan volgens de ayurvedische leer allerlei problemen opleveren.Onverteerde gevoelens kunnen eveneens tot een slechte gezondheid              bijdragen.                                                                                                                                                Vooral onderdrukte kwaadheid en wrok kunnen het evenwicht in het systeem verstoren.

De Oosterse zienswijze is dat een buik een vat is waar creativiteit, kracht en intuïtie wordt bewaard. Je buik geeft je ook een signaal wanneer er iets niet klopt.
Wanneer de spanning in de buik oploopt is dat een teken dat gevoelens aan het opkroppen zijn, iemand niet voor zichzelf opkomt en van zich laat horen.

De kunst zit m in het loslaten..

Ayurvedische leer is een complexe materie(ik heb nog steeds een stapel(kook)boeken liggen waar ik nog aan kan beginnen,het is toch hele andere koek)
Je kunt een begin maken door je buik te accepteren en weer je buik leren ontspannen

Maak een zachte buik…

Klik hier voor een buikmassage

Voor yoga oefeningen

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *