Littekens

‘Er is weinig voor nodig om iemand te vernederen,te vernietigen zelfs.
Er is veel liefde en zorg nodig om mensen tot mensen te maken’

Elie Wiesels

In het kader van de Week tegen Kindermishandeling was ik bij een bijeenkomst van Vrouwen ontmoeten vrouwen, ondernemersplatform VOV.
De bijeenkomst begon met het indrukwekkende verhaal van Therese van stichting Revief, lotgenotencontact voor mensen die seksueel misbruikt zijn.

Over seksueel misbruik wordt niet gepraat.Het onderwerp is een taboe.
Het is moeilijk te geloven en soms is de eerste reactie dan ook “Dit kan niet waar zijn”.
Hoe komt het dat een kind niet gelooft wordt?
Mogelijk dat dit gebeurt om de liefde vrede te bewaren,als het openbaar wordt kan ons wereldbeeld, dat voor ons veiligheid geeft,instorten.
Het kind leert om zijn mond te houden.

Geef aandacht aan het gekwetste kind en het gekwetste kind in jezelf.

Kinderen en veiligheid
In Nederland zijn er 119.000 slachtoffers per jaar van kindermishandeling.
Vaak denkt men bij kindermishandeling aan schoppen en slaan maar zoals een van de spreekster het verwoorden ‘je bent het doodschoppen niet waard’,laat zien dat het psychische geweld veel diepere sporen achter kan laten.
Deze ernstige bewoordingen zetten zich vast in het kind, het monstertje in hun hoofd is geboren en gaat met hen mee de rest van hun leven.

Het monster richt veel schade aan.
Nadelige jeugdervaringen leiden tot trauma en toxic stress.Toxic stress verhindert een optimale hersenontwikkeling en heeft een nadelige invloed op het hormoon en immuunsysteem, waardoor er in het latere leven grotere kans op chronische ziekten is.

Vanuit de hechtingstheorie is het aangetoond dat het belang van een liefdevolle verzorger cruciaal is. De baby zoekt actief contact en heeft intensieve en intieme interactie nodig met zijn hechtingsfiguur. Soms wordt er gedacht dat een kind zich pas iets kan herinneren vanaf het 3e levens jaar maar juist  eerste 1000 dagen heeft invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de verdere hersenontwikkeling en de kinderjaren die volgen.
Wanneer er geen contact is kan het kind overlevingsstrategie ontwikkelen, bijvoorbeeld zijn of haar hechtingsfiguur gaan vermijden.Kinderen hebben het dan al opgegeven.

De mate waarin het lichaam van het kind belast wordt met toxic stress is afhankelijk van de aanwezigheid of afwezigheid van liefdevolle ondersteuning die het kind helpt bij verwerken van gebeurtenissen. Ook al zijn de gebeurtenissen nog zo stressvol, één persoon die liefdevol aandacht geeft kan het verschil maken tussen ontwikkelen van veerkracht of het blijven functioneren volgens zijn of haar overlevingsstrategie

Wanneer je als kind veilig voelt kun je groeien.Een kind dat zich veilig voelt zet stappen,valt, leert en staat weer op.
Mensen met nare jeugdervaringen van misbruik en mishandeling hebben in hun kindertijd vaak een veilige omgeving gemist. Een kindertijd kun je niet overdoen en inhalen,wel is het mogelijk om later een veilige basis te creëren waarin iemand nog kan ontwikkelen en helen.

‘Als maatschappij willen we er geen last van hebben’
Met bewustwording kunnen we verandering betekenen voor een kind.
Uit de dogma’s als “dat gebeurt alleen bij bepaalde type gezinnen”,”daar wordt een kind hard van” je bemoeit je niet met andermans kinderen”.
Het is belangrijk om een maatschappelijk draagvlak te vergroten voor ondersteuning en hulpverlening.
Een ruimte vanuit(her)kenning, respect en verbinding.

Werken aan veerkracht.

ACE(Adverse Childhood Experience)

Meer informatie:
Stichting Revief-www.revief.nl
Film for Change.nl-heeft een educatiefilm voor het onderwijs  
Veilig Thuis.nl-voor melding en advies bij kindermishandeling  
Kinderrechten.nu-meldcode voor kinderen  
Twitter: #ikkijknietweg

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *