De Jakhals

Stel je voor

Je moeder is jarig en je wilt graag iets organiseren voor haar.

Je nodigt je moeder uit om samen te gaan eten en regelt voor dit moment van alles omdat je er iets speciaals van wilt maken. Een dag van te voren belt je moeder af omdat haar nieuwe vriend grieperig is en of het even verzet kan worden.

Feitelijk gezien-afzeggen mag maar het heeft ook veel gevolgen voor de organisatie. Maar emotioneel kun je je boos en teleurgesteld voelen, niet belangrijk genoeg voelen omdat iemand anders voor gaat die verder van je moeder hoort af te staan en door het herhaaldelijk afzeggen wordt dit steeds bevestigd(want het is niet de 1e keer).

En toch zag je het niet aankomen..

Zoals iemand het mooi verwoorde: Het is een blinde doodsteek waardoor iemand steeds in de ellende komt.

Logische reactie is dat je je teleurstelling uit maar dan gebeurt er iets wat je misschien ook niet zag aankomen.. Je moeder draait het om en begint je te verwijten dat jij nooit contact opneemt en zij slachtoffer is want zij voelt zich genegeerd en alleen gelaten.

Andere varianten zijn

Ja maar jij hebt altijd..

Nou, dat is ook niks..

Ik zou dat nooit zo doen maar ik heb dan ook ++ persoonlijkheid

Ja, ik ben gewoon eerlijk hoor

Ik ben liefde

Dat is communiceren vanuit de jakhals, kritiek, oordeel, verwijt

Marshall Rosenberg heef geweldloze communicatie ontwikkelt en zoals je in onderstaand filmpje kunt gaan zien, maakt hij gebruik van de jakhals en de giraffe als metaforen voor verschillende type van communicatie.

Giraffe taal is vanuit je hart spreken, eerlijk zijn zonder een ander te kwetsen. Eigenlijk vanuit 2 oprechte nieuwsgierige vragen :Wat speelt er in jou? Hoe gaat het met je?

Zonder woorden te gebruiken wat kritiek, oordeel of verwijt in zicht heeft.

Geweldvolle communicatie Is een tragische uitdrukking van een niet geadresseerde behoefte


Marshall Rosenberg geweldloze communicatie

We associƫren geweldvolle communicatie met schreeuwen en uitschelden maar passief agressieve communicatie kan net zo veel geweld aan doen, het is vaak zo subtiel dat je achter af daar rot over voelt.

Het theatrale zuchten en met zoetige stem je vertellen dat je weer iets hebt laten liggen, niet genoeg aandacht hebt gegeven en iemand in de steek hebt gelaten maar ach.. “ik zal het maar weer dragen ook al heb ik het al zo moeilijk”.

Vrede in jezelf begint met geweldloze communicatie met jezelf.

Voel je vrij om me te laten weten, in de reacties of PB ,wat deze blog met je doet.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *