Is eenzaamheid besmettelijk?

En waarom mag het woord niet genoemd worden?

(dat is wat er soms wordt aangeraden om het woord eenzaamheid te vermijden)

Dat is de vraag die op kwam tijdens het Webinar over eenzaamheid van MOOI WERK voor WIJ/Zorg voor elkaar Breda

Het woord eenzaamheid zit in de taboe sfeer en wordt liever niet hard op genoemd. Dat heeft een reden.

Eenzaamheid kan geassocieerd worden of het een ziekte is of als verwijt dat je het zelf hebt veroorzaakt. Mensen willen niet als zielenpiet weggezet worden.

De universiteit van Harvard heeft daar onderzoek naar gedaan . Als iemand over eenzaamheid praat ,dan kan het besmettelijk zijn . Het effect is namelijk dat eenzaamheid van oorsprong een bedreigende situatie is voor de groep. Mensen doen moeite om bij de groep te horen door zich aan te passen en hebben het nodig ,vanuit overleven, om zich te conformeren.

Uit het praktijk onderzoek kwam naar voren dan als iemand naast een persoon ging zitten waarvan ze te horen hadden gekregen dat deze zich eenzaam voelt, deze persoon lager gingen in schatten. Dat is nogal een stigma

Eenzaamheid is de behoefte die niet wordt vervuld en iemand geen grip op de situatie heeft. Tegelijkertijd kleeft er dus een stigma aan je eenzaam voelen. De drempel om ergens binnen te stappen wordt dan hoger omdat het kan voelen dat iedereen het ziet en je kan beoordelen. Het gaat er dan om of iemand zich op zijn gemak voelt, welkom voelt en niet bekeken voelt.

Hieronder de TEDtalk over dit onderzoek

Humanitas heeft mooi materiaal in hun magazine van Mens tot mens

In de onderstaand link de cijfers van een onderzoek van het RIVM over eenzaamheid.

Eenzaamheid 2020

De kaart presenteert cijfers over eenzaamheid bij personen van 18 jaar en ouder. Dit percentage is gebaseerd op de eenzaamheidsschaal, een vragenlijst om eenzaamheid te meten die bestaat uit elf uitspraken over emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid.

https://www.rivm.nl/media/smap/eenzaamheid.html

Dat het niet iets is van deze Corona periode blijkt uit het volgende artikel. Het effect was juist dat mensen die zich al langer eenzaam voelde, niet meer zo alleen er in voelde omdat iedereen en meer vooruit begon te komen zich eenzaam te voelen door de Corona maatregelen en isolatie.

https://www.rivm.nl/nieuws/bijna-veertig-procent-van-volwassen-nederlanders-voelt-zich-eenzaam

Er gebeurt ook fysiologisch iets met mensen die zich eenzaam voelen

Mensen met gevoel van eenzaamheid zijn minder goed in staat om gezichtsuitdrukkingen in te schatten en betrekken wat ze zien op zich zelf.

Het idee dat iedereen naar je kijkt en wat van je vindt. Je kunt dat een verstoorde waarneming noemen, hoe je brein informatie filtert die niet helpend is.

Stel je een situatie voor, bijvoorbeeld je wilt naar een bingo middag, welk gevoel komt in je op en als je daar naar luistert, welke gedrag zie je jezelf doen? Het zou goed kunnen dat je 101 redenen aan het bedenken bent om iets niet te doen of ergens niet naar toe te gaan.

Wat helpt is een Escape of hulplijn is te zetten ;spreek met jezelf af, als ik het niet(meer)leuk vindt ,dan mag ik weggaan. Leg de lat lager.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *