Slow kids :Schieten je kinderen wortel op de bank?

Is het gek dat de digitale generatie de dikste in de geschiedenis van de mensheid is  vraagt Carl Honoré zich af.

Je hoeft geen diëtiste te zijn om te snappen dat er weinig calorieën worden verbrand met op je kont zitten en de zoveelste herhaling van je serie te kijken of een game spelen.       Het Britse Institute of Child Health schat dat een 5 jarig kind met elk uur tv kijken in het weekend 7 % meer kans loopt als volwassene zwaarlijvig te worden.                                Volgens onderzoek in de VS lopen kinderen die meer dan twee uur per dag tv kijken ,twee keer zoveel kans om hoge bloeddruk te krijgen als gevolg van gewichtstoename.

In Canada brengen kinderen van de mennonieten* hun dag in de buitenlucht door met lopen, fietsen en karwijtjes op de boerderij, dus niet gekluisterd aan het beeldscherm.      Ze zijn sterker, slanker en gezonder dan hun leeftijdsgenoten, ook al doen die leeftijdsgenoten aan sport in clubverband en krijgen ze op school lichamelijke opvoeding.

*Mennonite of Amish zijn een zeer traditionele subgroep van de mennonitische kerk. Oprichter van deze groep was Jakob Amman en zijn volgelingen werden bekend als Amish.Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van Amish van de mennonieten is echter het Amish-verzet om moderne technologie te omarmen.

In het technologie gekke Japan constateerde de Centrale Raad voor de Opvoeding ook zoiets degelijks; Bij Japanse kinderen is de motoriek sinds de jaren 80 gestaagd verslechterd ; Japanse kinderen kunnen niet meer zo goed rennen, springen, vangen en werpen als eerdere generaties. Ze hebben slappe spieren, trage reflexen en minder uithoudingsvermogen.

Over hightechdieet lees je hier

Slow Kids:Hoe kun je afkicken van de lekkere stofjes?Op hightechdieet

Na 10 jaar IT revolutie beginnen twee dingen zich duidelijk af te tekenen.                              In de eerste plaats dat niet alle technologie hetzelfde is ;veel computerspelletjes bijvoorbeeld bieden een betere hersentraining dan tv kijken. Ten tweede is minder vaak meer, als het gaat om de hoeveelheid beeldschermtijd. De strijd om een betere relatie met technologie is begonnen.

Chinese autoriteiten hebben stappen ondernomen om mensen onder de 18 jaar uit cyber cafés te weren. In Zuid Korea, misschien wel de meest ingeplugde natie ter wereld, heeft de regering 200 informatie centra ingericht en ziekenhuis protocollen opgezet om jeugdige internet verslavingen te lijf te gaan. Ze hebben misschien wel het eerste afkickcentrum voor cyberjunks opgericht, de Jump Up Internet Rescue School, waar geen enkele computer staat en de kinderen buiten hindernis lopen en trommellessen krijgen en pottenbakken.

In IJsland wordt de technologie benut om de kinderen van het scherm weg te lokken door de  jeugd tv serie Lazy Town. De held is de in spandex gehulde Sportacus, die met opvallend succes kinderen inspireert tot een actiever leven.

 

 

Door zijn gezonde eetlust werden bioscopen in IJsland ertoe overgehaald om worteltjes te verkopen in plaats van ijsjes en popcorn ,en de verkoop van groente vloog in het hele land met 22 % omhoog

De meeste IJslandse kinderen gaan nu precies om 20:08 naar bed want doet Sportacus ook. Overal waar Lazy Town wordt uitgezonden inspireert het kinderen om van de bank af te komen en naar buiten te gaan om sprongen te maken ,te dansen ,een balletje te trappen of te voet de buurt te verkennen.                                                                                          ”We leven in een hightech wereld en dus moet je die gebruiken om kinderen te bereiken” als dus Magnus Scheving, maker van de serie die Sportacus speelt.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *