Slow kids : Toenemende depressie onder jongeren

Dank je wel Diane voor je reactie en voor je vragen. Genoeg stof tot nadenken.Deze week laat een onderwerp me niet los wat misschien meer vragen oproept.

Depressie onder jongeren . Is het aanleg of spelen omgevingsfactoren mee?

(uit Slow Kids)

Depressie , zelfverminking en eetstoornissen nemen bij de jeugd overal ter wereld toe, even als stress gerelateerde ziektes als maagpijn, hoofdpijn en chronische vermoeidheid.
Al neem je deze ijverige diagnoses met een korreltje zout, dan nog zijn de cijfers alarmerend; volgens de cijfers van de World Health Organisation zouden psychische aandoeningen in 2020 tot de top vijf horen van de invaliditeit problemen bij jongeren. Dat is zo een beetje nu.

In Japan trekken jongeren zich terug in hun slaapkamer en leven naar schatting 400.000 jongeren als een hikikomori ,een permanente kluizenaar.

De malaise is grotendeels te wijten aan een cultuur die iedereen doet hunkeren naar bekendheid,de rijkdom en het mooie uiterlijk als van de grote sterren.

Kijken we naar de achterkant van het breiwerk dan zien we dat jongeren instorten als nooit te voren.Dit drukt het zwaarst op de kinderen bovenaan de sociale ladder, waar de concurrentiedruk het hoogst is.

Wereldwijd onderzoek doet vermoeden dat depressie en angst bij de jeugd en daarmee verbonden verschijnselen als drugsgebruik zelfverwonding en suïcide-niet zo zeer voorkomen in de krachtwijken, als wel in de fraaie woningen van in de groene buitenwijken, waar de strebers hun kinderen project gewijs managen.

Om erbij te blijven horen of zelfs te overleven ,gebruiken meer kinderen dan ooit medicijnen voor  hun stemming en hun gedrag-alleen al in de Verenigde Staten meer dan zes miljoen.Op wereldschaal is het gebruik van Ritalin, Attenta en Focalin en andere middelen tegen hyperactiviteit sinds 1993 verdrievoudigd.

Onderzoek toont aan dat 40% van de vijftienjarige meisje uit Britse welgesteld gezinnen dermate onder psychische druk staan, dat ze psychisch ziek dreigen te worden .
In het Franse Bretagne zijn angst en suïcide toegenomen door in combinatie met hoge cijfers voor de zware baccalaureaat examen en met de grotere toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Nederland heeft ongeveer vier miljoen inwoners in de leeftijdsgroep tot 21 jaar. Aan 200.000 van hen hebben apotheken in 2012 één keer of vaker een geneesmiddel uit de groep psychofarmaca verstrekt. Het vaakst betrof dat methylfenidaat: 750.000 keer aan in totaal 130.000 jongeren. In 2007 bedroeg het aantal gebruikers van methylfenidaat nog maar net iets meer dan de helft: 65.000. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 14% per jaar. Het laatste jaar ligt de toename met bijna 7% ruim onder dat gemiddelde. De tijd moet leren of hiermee een trendbreuk is ingezet.(bron SFK)

Specialisten vrezen dat in veel gezinnen psycho farmaceutische middelen gebruikt worden om als hulp bij de opvoeding.

”Wil je het leven van je kind vergemakkelijken of dat van jezelf”? De ironie van deze prijspillen is wrang: een generatie volwassenen die drugs gebruikte als vrijetijdsbesteding, gebruikt ze nu om eigen kinderen stevig aan de leiband te houden.

Grootgebracht met andermans definitie van succes ,waarbij mislukking uitgesloten is,kunnen kinderen ook met een beperkte toekomstverwachting komen te ziet.

Wie zich hiermee veel bezig houdt is psychiater Dirk de Wachter die in het onderstaand fragment pleit voor meer normaliseren

“We leven in tijden van veel gekakel”

De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter vertelt aan tafel dat het soms best een beetje minder mag. “Iedereen wil naar de top, maar in het dal is het ook mooi”, aldus De Wachter. Volgens de psychiater is geluk niet maakbaar.

 

Ben benieuwd hoe jij er over denkt

Antwoord van Diane

Je lichaam is gecreëerd om zichzelf te genezen. We hebben krachtige legers in ons.            Je lichaam kan die griep bestrijden.  Je dikke darm is het leger dat je lichaam beschermt.

Een gezonde manier van denken en een gezonde dikke darm is nodig.                                  Gezondheid vooropstellen is een belangrijke voorwaarde voor leven.                              Pijnstillers worden ingenomen want het is te moeilijk te leven met pijn. Met lichamelijke pijn en geestelijke pijn.

Er zijn cellen die beschadigd zijn geworden door medicatie. Afhankelijk geworden van medicatie. Dit is het gevaar.Met alle bijwerkingen van medicijnen stoppen die het immuunsysteem afbreken.                                                                                                              Met pijn leren omgaan. Beetje bij beetje de medicatie afbouwen. Het heeft een nadelig effect als je gelijk alles ineens afbouwt.

Je lichaam kan voor (je) gezondheid zorgen.

Als je op het strand bent wil je dan liever vernietigende verpletterende golven of constructieve opbouwende golven? De golven van het leven zijn symbolisch voor je gedachten.

Ten eerste verander je je manier van denken. Je manier van denken houdt programma’s in stand. Programma’s die je vanaf kind af aan in geprogrammeerd zijn speel je in volwassen leven nog steeds af. Wist je dat 50 seconden van 1 minuut je onbewust dit programma afspeelt? De andere 10 seconden ben je je bewust van wat je denkt en doet.

Aan de slag gaan met bewustwording, met te bedenken wie je bent, waar je bent en hoe je bent. Als je in de spiegel kijkt zie je je spiegelbeeld, je persoonlijkheid, je identiteit. 15 miljard cellen kijken je aan. Deze 15 miljard cellen hebben een agent nodig om te zeggen wat te doen. Jou is die autoriteit gegeven.

Gedachten geven een chemische reactie in ons brein. ‘Je bent wat je denkt’. Hoe je denkt en hoe je je voelt geeft je identiteit.                                                                                                      Ga aan de slag met deze gedachten. Er zijn ziekmakende gedachten en bemoedigende gedachten. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen conditie en omstandigheden. Alles wat je nalaat en toelaat, die manifesteren zich in jou en komen terug als een boemerang.

Als een machine kapot is bestudeer je de onderdelen. Dan weet je hoe de machine werkt. Als er iets met je lichaam is bestudeer je dan ook je lichaam? Wat voel je waar? Wat is de oorzaak? Waar ligt de kern van het desbetreffende probleem en hier de volle verantwoordelijkheid voor nemen.

De sleutel tot gezondheid.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *