KOPP ?Nooit van gehoord

Hoe krijgen we KOPP op de kaart?

En hoe gaan we om met kinderen in de knel met ouders met psychische problemen en/of verslaving? En hoe kun je er snel bij zijn ?(vanuit preventie)

Hoe kun je van betekenis zijn? Een antwoord zou kunnen zijn door aandacht hebben voor de persoon en de omgeving er om heen. Een ketens op elkaar aan laten sluiten.

Veel van mijn clienten hebben al een leven achter de rug van zelf met de problemen omgaan met een ouder met psychische problemen waar er geen sprake was van ketens op elkaar aan laten sluiten omdat deze er vaak niet waren.

Cijfers en informatie vanuit Trimbos:

  • Hoeveel kinderen groeien op met een ouder met psychische problemen? 577.000,wat bekend is (studie van Nemis)
  • Hoeveel kinderen zijn dat per schoolklas? Gemiddeld 5 per klas. School is niet altijd op de hoogte wat er speelt bij iemand in de klas
  • Hoeveel kinderen ontwikkelen zelf psychische problemen? 1 op de 2,dat is 50 % ontwikkeld zelf psychische problemen op de leeftijd van gemiddeld 35 jaar.
  • Hoeveel vaker ontwikkelen deze kinderen zelf problemen ten op zichte van andere kinderen?2 tot 3 x vaker.
  • Wat kan een kopp kind helpen? Grootouders nemen vaak de zorgtaak over en als het kopp kind vrienden heeft.

Wat kan er spelen in kopp/kov gezinnen?

Er vanuit gaan dat ouders niet kwaadaardig maar onmachtig zijn, helpt om ouders te verontschuldigen.

Er speelt meer dan alleen de psychische problemen van de ouder, vaak zijn er ingrijpende gebeurtenissen geweest.

Wat vaak niet aan de oppervlakte ligt zijn de schuld en schaamte gevoelens ,het stigma wat een kopp gezin heeft. Intern ,de verstoorde gezinsdynamiek en de onveilige hechting maar tegelijkertijd de loyaliteit van kinderen naar ouders.

Daarom is het belangrijk om KOPP op de kaart te krijgen en de omvang van de problematiek in beeld te krijgen.

De problemen zijn ernstig, vaak chronisch en er kan sprake zijn van dat er meerdere (chronische) aandoeningen zijn, naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat( co-morbiditeit).Dit kun je zien als dat de ouder emotioneel (minder)beschikbaar is, onvoorspelbaar (een belangrijke factor),emotionele buien heeft zoals somber, dan weer hyper of vreemd gedrag en/of agressief gedrag, dan weer geen energie heeft om iets te doen waardoor er weinig structuur en regelmaat is.

En dan zie je vaak compensatie gedrag, ineens ben alles weer voor mama en wordt je overladen met aandacht en cadeautjes. Je kunt je voorstellen hoe verwarrend dat is.

Daarnaast kunnen ouders verminderde opvoedingsvaardigheden hebben. Er kan sprake zijn van conflict tussen ouders, de stress van alleenstaand ouder zijn met de bijbehorende financiële problemen. In combinatie met temperament van ouder, de psychische klachten en gebrek aan kennis over eigen psychische problemen. Kinderen nemen dan soms de rol van de ouder over en dit heet parentificatie.


Nikki praat bij Talkshow M over opgroeien met moeder met Borderline van Doclines

Hier is er sprake parentificatie, de rollen zijn omgedraaid en het kind zorgt en maakt zich zorgen over het welzijn van moeder. Door rekening te houden met wisselende emotionele buien van moeder.

Signalen kunnen zijn als het kind geen vriendjes en vriendinnetje mee naar huis neemt, zichzelf wegcijfert en groot verantwoordelijkheid gevoel heeft. Maar ook slaapproblemen, angstig voelen ,te laat op school i.v.m. met zorgtaken thuis en tegelijk een perfecte leerling op school zijn: deze kinderen vallen niet op.

Het probleem is dat deze kinderen vaak niet opvallen en hun problemen ook niet zichtbaar zijn. Signalen die kinderen afgeven kunnen zijn: gespannenheid, concentratieproblemen, psychosomatische klachten, eetstoornissen of juist verminderde schoolprestaties.

Een andere risico factor is gebrek aan steun.

Er is niet altijd een genetisch component, de kans op angst en depressie is er wel en de kans op kindermishandeling zowel fysiek als emotioneel .Denk aan geweld en verwaarlozing

Risico factoren bij het opgroeien in een KOV gezin

  • Twee keer  zo groot risico op verslaving door vroeg gebruik van middelen en sneller alcoholgebruik(verslaving)
  • Een verhoogd risico op een verslaving als beide ouders verslaafd zijn
  • Twee keer zo groot risico op stemmingsstoornis
In de link:
Drankjewel is een folder van Trimbos voor KOV kinderen

Dus wat er speelt? Vaak vrij veel.

Beschermende factoren

Het helpt als er ondersteuning is van een ‘gezonde ouder’ en er een sterke ouder-kind interactie is. Ook helpt het om er over te kunnen en mogen praten.

Een helder kijk hebben om de problematiek die er speelt en hulp van anderen.

Coping & Veerkracht

Soms is het nodig om even stil te staan bij wat er naar boven komt en een stapje achteruit te doen

Als ik het vertaal naar de praktijk(in mijn geval mensen vanaf 35 jaar) komen vragen naar boven waar eerder geen ruimte voor was om ze stellen aan zichzelf zoals:

Wat zou je willen bereiken?

Lukt het om je ouder onschuldigen en gaan zien voor wie hij of zij is met de psychische problematiek die er speelt?

Helpt het als je de ziekte van je ouder beter begrijpt, had je daar meer uitleg over gewild  en je eigen rol in het systeem?

Wil je er mee leren op gaan en je sterker gaan voelen?

Wil je erkenning voor wat de gevolgen voor jou zijn geweest?

Kun je iemand in vertrouwen nemen?

Had je mensen om je heen die je kon vertrouwen ,had je steun van mensen om je heen?

Met het beantwoorden van deze vragen kan er veel verdriet naar boven komen en als je hulp en steun bij het ontwarren wilt, neem dan vooral contact met me op.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *