Kindermishandeling

Het is de Week tegen kindermishandeling(15 tot 21 november 2021)

In Nederland wordt gemiddeld 1 kind per schoolklas mishandeld. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten .In de Week tegen kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van he probleem, maar vooral ook wat we kunnen doen om kindermishandeling te stoppen.

Weektegenmishandeling.nl

Kindermishandeling bevat veel meer dan alleen fysiek mishandeling. In deze blog verschillende thema’s die vallen onder kindermishandeling. Met verschillende bronnen die kunnen helpen met de verandering in onze kijk op trauma’s en de impact die kindermishandeling heeft.

Zo is er de term Oudervervreemding.

Een relatiebreuk of scheiding tussen ouders heeft over het algemeen veel gevolgen voor het welzijn van kinderen. Als er bij een scheiding bovendien veel conflicten zijn tussen beide ouders komt het helaas te vaak voor dat één van de beide ouders ,meestal de niet verzorgende ouder, wordt verstoten. Oudervervreemding is kindermishandeling en heeft ernstige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van het kind.(bron KenniscentrumOudervervreemding.nl)

In onderstaande blog kun je meer lezen over Oudervervreemding met de theoretische onderbouwing  uit het Handboek voor scheiden en kinderen van Ed Spruijt(2010).





In mijn praktijk heb ik veel te maken met vroegkinderlijke mishandeling en trauma’s. Soms worden ze op latere leeftijd herinnerd omdat het te pijnlijk is geweest. Bijvoorbeeld het beeld en gevoel van iemand die de eerst klap als klein kind weer herbeleefde en weer de shock en bevriezing  ervoer en hierdoor kon plaatsen waarom er later verdringing plaats vond. Het is meer dan alleen een klap geweest.
 
Als het je overkomen is, wat kun je doen om jezelf te herstellen van deze traumatische gebeurtenissen?
 
Je hebt in je jeugd écht iemand nodig die je echt ziet zoals je bent

Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige situatie. Zelf een klein gebaar kan verschil maken.
Je kunt je proces in 4 fases doorlopen:
1.Ontworsteling van waar je vandaan komt
2.De 180 graden draai als reactie op van waar je vandaan komt
3.Autentieke zelf geworden
4.De status quo


Oprah Winfrey schreef er een boek over samen met trauma-expert Bruce Perry.

‘Oprah Winfrey en trauma-expert Bruce Perry proberen inzicht te krijgen in mensen, gedrag en onszelf. Ze willen weg van gevoelens van schuld en schaamte en richten zich op herstel en begrip. In plaats van ‘wat is er mis met je?’ vragen ze: ‘wat is je overkomen?’ Deze verandering in onze kijk op trauma’s stelt ons in staat ons verleden te begrijpen zodat we de weg naar de toekomst kunnen inslaan. Gebeurtenissen uit onze vroege jeugd – zowel goed als slecht – hebben grote invloed op de volwassen mensen die we worden. Dit boek geeft je een routekaart voor het herstellen van relaties, het overwinnen van wat onoverkomelijk lijkt om uiteindelijk een beter en bevredigender leven te leiden.’

Wat is je overkomen? Gesprekken over trauma, veerkracht en herstel

Mishandeling en huiselijke geweld in wedstijdje vromer dan vroom en onzichtbare klasse structuur.

In bepaalde kringen zou kindermishandeling niet voorkomen. Dat is mooi te beluisteren in de radio uitzending van Publieke tribune. Luister de aflevering in de onderstaande link.

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/de-publieke-tribune/1a0b7ffd-2e8b-48f2-92e1-d1ca27a5c500/2021-05-31-de-publieke-tribune-breken-met-de-tradities-van-je-ouders

En dat herken ik wel. Eerder schreef ik daar een blog over. Je kunt deze blog hieronder lezen.

Het gaat o.a. over Pokon op je ziel.

De effecten van kindermishandeling worden nog wel eens onderschat. Dat komt soms ook door wat het sleeping effect wordt genoemd; het probleem of trauma is ondergronds gegaan. Het probleem van de oorspronkelijke kindermishandeling ligt verstopt onder andere problemen. Mensen zijn hun hele jeugd getraind om dag in dag uit aan de verborgen of openlijke behoeften van ouders of anderen te voldoen en hebben hun eigen pijn begraven.

Team-Kim

Team-Kim is een onderdeel van de Stichting Stop Kindermishandeling.Aan de hand van persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundige jongeren,geven zij gastlessen over kindermishandeling ,seksueel misbruik en huiselijk geweld.De missie van Team -Kim is dat kinderen en jongeren zich eerder gezien en gehoord voelen en dat zij de juiste hulp krijgen.

Denk aan vragen als:

  • Hoe is het om onveilig op te groeien ?
  • Wat doet het met je om dit mee te maken, wat zijn de gevolgen?
  • Hoe kan ik jou betrekken bij beslissingen?
  • Hoe kan er voor jou zijn als kind? Waar kan ik op letten?
  • Hoe heb je de kracht weer gevonden?

Voor meer informatie en gastlessen:

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *