Veerkracht en vitaliteit-de mentale schrijf van vijf

Hoe komt het dat mensen overbelast zijn?

Een oplossing kan zijn …Samen breien

Samen breien is een vorm waar mensen verbinding hebben, het is als sociaal weefsel.

Dat merkte Kees Kraaijeveld, directeur van de Argumentenfabriek, op bij het online symposium van Zeeuwse zorgschakels. Kees Kraaijveld schreef een boek over mentale veerkracht.

Boek mentale vooruitgang van Kees Kraaijeveld

In zijn boek Mentale vooruitgang beschrijft hij dat we breder moeten kijken naar gezondheid ;op andere plekken elkaar ontmoeten zoals sportclubs, kerkgemeenschap of vereniging, anders met je tijd en energie omgaan en anders kijken naar systemen. Belangrijk is om samenhangende dienstverlening te hebben.

In deze blog handige tools om je veerkracht te versterken en aan het eind van deze blog meer informatie over de kracht van samen breien.

Maar nu eerst iets over anders kijken naar het systeem:

Denk bij systemen aan;

1e niveau is individueel

2e niveau is van de organisatie, denk aan sportclubs, kerkgemeenschap, school en werkplek. De omgeving, omkijken naar elkaar

3e niveau is van de samenleving, onze collectieve ideeën over hoe hard je moet werken. Hoe gaan we om met praten over psychische problemen? Wat zijn onze gedachten en gewoontes?

Voor meer informatie, kijk in de onderstaande link

https://www.argumentenfabriek.nl/nl/mentalevooruitgang

‘De helft van de Nederlanders heeft geen betekenis gevend doel in het leven. Dat kun je zien als een teken van de enorme mentale verwaarlozing in ons land.”

‘Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elk hoe verdragen’, is een bekend citaat van Nietzsche. Het feit dat een kwart van de Nederlanders niet weet waarvoor hij leeft en dat ook nog eens niet erg vindt, kun je zien als een teken van de enorme mentale verwaarlozing in ons land.’

Dit citaat komt uit een artikel van Brainwash(Human)

https://www.human.nl/brainwash/lees/2021/mei/kees-kraaijeveld.html

Wat zit ons dan in de weg?

“Overtuigingen. We kunnen niet altijd de gelegenheid creëren voor andere doelen, we hebben te veel moetjes, we hebben tijd en geldgebrek en doen geen stapje meer achteruit om te kijken wat er wél kan en wat er anders kan.

We hebben de neiging om veel te doen in korte tijd, we hebben veel moetjes omdat we fysiek en prestatiegericht vooruit moet.. maar je bent te moe om ook nog mentaal vooruit te moeten.                  De lat ligt zo hoog dat je er niet meer bij kunt. Hoe krijg je de stress omlaag? Wat is het beste voor jou? Is de hoge druk(die je jezelf hebt opgelegd)echt nodig? Ga erover in gesprek.”

Waar kun je het verschil maken?

Fysieke gezondheid vinden we heel normaal om bijvoorbeeld de richtlijnen van het voedingscentrum te gebruiken. Maar hoe zit het met de mentale schrijf van vijf.

Met het Spinnenweb kun je in beeld krijgen waar je ook meer aandacht aan mag besteden.

Wat je kunt zien in het spinnenweb en wat niet altijd veel aandacht krijgt is onderdeel zingeving.

Hoe kun je de vertaalslag maken, oftewel, wat kun je doen?

Het zijn de kleine dingen, iemand floreert van met iemand praten, dat kan een kletspraatje zijn met een onbekend iemand. Voelen van betekenis zijn en iets voor een ander doen. Creëer kleine gewoontes die goed voor je zijn.

Bouw zelf een ontmoetingsplek .Je doel kan zijn om meer sociale kwaliteit te hebben en samen aan zingeving doen. Hoe kun je van betekenis zijn. Praat erover metelkaar

Zet een stapje achteruit en kijk wat er anders kan.

Breng in kaart wat de factoren zijn, wat is de context en situatie, wat is je visie en welke kennis heb je en wat heb je nog nodig.

Een andere handige tool is de mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema

‘De mentale schijf van vijf is bedoeld als geheugensteuntje om elke dag even te checken of je voldoende aandacht hebt besteed aan je mentale gezondheid. Het is de bedoeling dat je steeds beter leert wat jij nodig hebt om in mentale topvorm te zijn en blijven.’


https://esthervanfenema.nl/mentale-schijf-van-vijf

Belangrijk om vitaal en gemotiveerd te blijven en de balans weer vinden. Stel jezelf de vraag; Hoe gaat het mentaal met je?

Praktische bouwstenen kunnen zijn:

  • Doen wat je leuk vindt
  • Contact maken met anderen
  • Mindfulness
  • Wandelen

En breien

Een tip..Wild breien

Wat is Wild breien?

Wat is Wildbreien?
Wild breien is een vorm van tijdelijke street art waarbij personen lapjes in of aan elkaar haken, breien of naaien en die vervolgens door de stad verspreiden. Het idee is om publieke objecten te versieren, personaliseren en mooier te maken met de kleurrijke breiwerken. Deze brei-objecten kunnen bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken of ander straatmeubilair sieren. Het inpakken van een voorwerp wordt bombing genoemd. Omdat kunstenaars vaak een spoor van breiwerken door de stad achterlaten wordt het ook wel graffiti knitting (graffitibreien) genoemd. Het voordeel van deze moderne vorm van graffiti is dat het eenvoudig te verwijderen is en daardoor tijdelijke van aard is.

Dag van de stilte 2021

Zen met de breipen
Wild breien Tientjes is een project bij Stichting Tientjes in Breda om samen meer kleur te geven aan de stad Breda. Elke week op woensdagmiddag van 14 tot 16 uur wild breien we samen en daarmee willen we de stad vrolijk in gaan kleuren.
Ons motto is dat je af en toe een steekje mag laten vallen. Kleur mag geven aan dat wat je aan het maken bent. Ergens op voort kunt borduren en het wel weer aan elkaar kunt breien. Het doet er toe dat je er bent!

Wildbreien -terug naar de bedoeling

Met het bezig zijn van het project hebben we allerlei aannames zoals creatief bezig zijn kan een fijne uitlaadklep zijn en soms maakt het samen iets maken meer los en ontstaat er een mooie gesprek. Oog voor elkaar hebben. Het is meer dan alleen breisel produceren.

Onze aannames zijn bijvoorbeeld: samen breien is gezellig. Het brengt vriendschappen. Breien brengt plezier. Samen komen om te luisteren naar elkaar, verhalen vertellen en delen. Omkijken naar elkaar.

Of het helpt om je sociale netwerk te vergroten als je eenzaam voelt. Of het helpt er gewoon even uit te zijn Samenwerken aan een krachtig project.Werken aan waarde creëren.

Maar kun je wel een steekje laten vallen?Dat willen we o.a onderzoeken met behulp van de onderstaande vragenlijst.Tijdens deze lerende reis willen we onderzoeken of die gedachten klopen.

Als we de veerkracht, dicht bij huis, versterken met dit project. Zouden psycho -sociale problemen dan ook eerder ondervangen kunnen worden?

Een plek om ergens naar toe te kunnen gaan waar je welkom bent en even de stress van het moment los kan laten. Breien is een manier en beweging dat je even nergens aan hoeft te denken en even stil kan zijn.

Luisterend oor vinden en gezien worden. Erbij horen. Het medicijn is de toegevoegde waarde van er toe doen, van betekenis zijn en verbinding voelen met anderen.

Wij kunnen dit allemaal wel vinden maar wat doet breien met jou?

Wil je ons helpen met deze anonieme vragen lijst in te vullen?

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSljmtjIIQWYDc7UFU0G3-NBwY3enqZVWqvwOV8BPYyBTuTw/viewform?usp=pp_url
mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *