Slow Kids: In je digitale bubbel

We willen wel tijd voor elkaar maar er zit een IPhone en laptop tussen.     

Hoe krijg je weer verbinding?

———————————————————

Waar gaat het mis

Carl Honoré zegt hier over in Slow kids

‘Ook al belooft de technologie ons in een nirwana van breedband contact bijeen te brengen, ze kan ons ook uiteendrijven, ieder in zijn eigen digitale bubbel.                Het is tegenwoordig vaak sneller en gemakkelijker om via hun blog of via hun online tijdlijn te achterhalen waar je vrienden mee bezig zijn dan om bij elkaar te                                                                     komen en het in levende lijve over te hebben. Zelfs als w                                                               we fysiek in dezelfde ruimte verblijven, kan de                                                                                 apparatuur ons scheiden.

 

Carl Honoré haalt een voorbeeld aan waar tegelijk ook een oplossing in zit.

In Phoenix, Arizona (VS),kocht het gezin Cole onlangs een nieuwe mini van ,compleet met mobieltje en IPad stations voor de volwassenen voorin, en ingebouwde tv ’s voor de kinderen achter in. Hun eerste toch voerde naar de Grand Canyon, 400 kilometer verderop. Tijdens de rit van 4 uur zei niemand een woord.’ De technologie voorkwam dat we begonnen te kibbelen en elkaar op de zenuwen te werken’ zegt moeder Julie.                Maar we werden er ook door gescheiden. We waren net een groepje onbekende in de bus. Het was raar en niet leuk.

Hoe hebben zij zit opgelost?

Het gezin Cole doseert nu zijn technologie gebruik tijdens de lange ritten;20 minuten unplugged voor elke 40 minuten digitale media.’ Op die manier hebben we het beste van beide werelden’ aldus Julie. We hebben onze afleiding maar we praten ook met elkaar”

Kleine aanpassing, groot resultaat                                                                                                      Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen dat we er bijna niet meer aan kunnen ontkomen?                                                                                                                                            Los van dat door deze pandemie nu veel online les wordt gegeven, voor Corona waren er al zorgen dat kinderen weinig offline speelde

Door te veel beeldschermen kunnen jonge kinderen te weinig echte interactie met andere mensen en dingen krijgen, wat wezenlijk is voor hun ontwikkeling. Ook blijft er minder tijd over voor reflectie en rust(veel volwassenen zullen zich hier ook in kunnen herkennen).Slaap tekort kan de lichamelijke groei belemmeren en ook de concentratie en het geheugen negatief beïnvloeden. Wereldwijd toont onderzoek aan dat kinderen nu gemiddeld twee uur minder slapen dan die van de vorige generatie.                                      De belangrijkst reden is dat de slaapkamers van veel kinderen op de controlekamer van Starship Enterprise lijken, vol luidruchtige tv’s ,controllers van spelletjes, telefoons en computers.

 

Verontrustend is dat veel andere onderzoeken verband leggen tussen digitale media op de slaapkamer en lage punten halen op school.

Elektronisch mogen kinderen dan in bepaalde opzichten contact hebben met andere mensen, maar hun sociale spieren worden niet echt aangesproken als ze in hun eentje in hun kamer zitten. In de algemene ecologie van de jeugd heeft een kind nu dezelfde dingen nodig als honderd jaar geleden, of als het over honderd jaar-waaronder een bepaald aantal minuten dat ze hun interpersoonlijke vaardigheden benutten in werkelijke levenssituaties. Anders krijg je een cultuur met weinig sociale smeerolie.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *