Kom je opdagen?De vele gezichten van eenzaamheid

Als je niet begrepen voelt.Als je gevoel hebt dat je over het hoofd wordt gezien.Als je niet je verhaal kwijt kunt.Dat voelt eenzaam.

Het woord eenzaam is beladen en wordt nu geassocieerd met ouderen die geen bezoek krijgen.Het is veel meer dan een leeftijdsgroep.

Het gevoel van eenzaamheid kan alle leeftijden treffen en het komt zowel bij mannen als vrouwen voor.Er zijn namelijk tijdelijke pieken in ieders leven afhankelijk wat je op dat moment mee maakt en of je begrepen wordt.                                                                          Eenzaamheid kan ontstaan door pesten,problemen met je sociale omgeving,mantelzorgen,wanneer je te maken krijgt met omgaan met een fysieke beperking,gaat twijfelen aan je sociale vaardigheden of in een rolconflict komt.

Welke verschillende gezichten eenzaamheid heeft en bij verschillende de leeftijden voorkomt en wat een oorzaak in een situatie is,laat het programma Proef eenzaamheid zien.

Kijk hier voor een aflevering

Eenzaamheid is een subjectieve ervaring en wat anders dan alleen zijn.                              Het gaat om aansluiting missen in contact waar je behoefte aan hebt.Ga bij jezelf na of je dat ervaart en of het een probleem voor je is.

We hebben als mens de aangeboren neiging om contact te zoeken met anderen en het blijft investeren in (nieuwe) relaties met mensen. Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.    Vaak hoor ik mensen onderdelen op sommen zoals ‘ik heb een baan,ik heb een huis,ik heb vrienden,ik sport’.                                                                                                                              Wat niets zegt over de zingeving er van,beter gezegd,het gebrek aan zingeving want dat is vaak het vlammetje wat uit is gegaan.Voel je de match met de ander,voel je dat je zinvol werk doet?                                                                                                                                              Met 200 vrienden kun je namelijk nog steeds eenzaam voelen als je het gevoel hebt dat je niet wordt begrepen over wat je mee maakt in een bepaalde fase of welke weg je al hebt afgelegd.

Eenzaam gevoelen kan tijdelijk zijn,ons lichaam geeft al regelmatig een signaal af net als we dorst hebben.Niet als eenzaamheid chronisch wordt,dan is het signaal voortdurend aanwezig,dan zijn er voortdurend piekergedachte als ‘hoe lig ik in de groep’.                        Het heeft negatieve effecten zoals depressie en op je immuun systeem en op de kwaliteit van slapen.

Er kan een negatieve gedachten patroon zijn ontstaan over jezelf en anderen ondanks de kwaliteit van de vriendschappen die je hebt.Het is dan niet gemakkelijk om het om te draaien naar positieve gedachten als je brein staat afgesteld op negatieve gedachten,je brein zal door projectie blijven zoeken naar bewijs dat wat je gelooft waar is.                        Je bent dan minder gevoelig voor positiviteit.

Ben je bijvoorbeeld streng (religieus) opgevoed dan kun je een negatief gedachten patroon ontwikkelen.

Tip is om de website van Dogma vrij te bezoeken,meer informatie vindt je in deze link

Religieus Trauma Syndroom

 

Het kan wel veranderen,alleen belangrijk om bewust worden wat er gebeurt en de tijd nemen voor het proces, ontdekken hoe het komt en wat je er aan kunt doen.

Praat erover,ontdek wat het in stand houdt en wat voor jou zou werken.                                  Hoe kom je met elkaar in contact?Wat je vertelt,wordt dat begrepen?

Eenzaamheid mag er zijn,het hoort bij het leven op bepaalde momenten.Nu het nog een taboe is moet het soms meteen opgelost worden,maar in het proces van zoeken naar wat en wie bij jou aansluit,zit de verbinding.

Kijk even voor jezelf welke verbinding je zoekt.Vindt je het fijn om ergens aan te schuiven en alleen al geluid om je heen te horen?Het kan zijn dat meteen diepgaand contact angstig kan voelen of je heel ongelukkig wordt van oppervlakkig gekakel.

Het mag ook beginnen met alleen dag zeggen,de rest komt later wel.

 

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *